Η Ιστορία επαναλαμβάνεται ή σαν φάρσα ή σαν τραγωδία

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Το αίμα που άφθονα ρέει στην Γεωργία, δεν είναι φάρσα! Όμως η τυπική επανάληψη των γεγονότων που άνοιξαν τους κρουνούς εκροής του, ναι. Είναι φάρσα.
Επειδή πως αλλιώς να χαρακτηριστεί ένα θλιβερό γεγονός που μέσα στα τελευταία σαράντα χρόνια επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά, δίχως τίποτα και κανείς από τους φέροντες την ευθύνη της διακυβέρνησης ζώντων ψυχών να διδαχτεί..

Κύπρος 1974. Ο βασανιστής πραξικοπηματίας και καρικατούρα της χούντας Δημήτριος Ιωαννίδης επεμβαίνει καθ’ υπόδειξη του Σίσκο στην Μεγαλόνησο με τις γνωστές μαρτυρικές συνέπειες σε όλο τον Ελληνισμό. Κυρίως στην εθνική του αξιοπρέπεια, την οικονομική του ισχύ και την κοινωνική του συνοχή.
Ιράκ 1991. Ο αιθαιροπλόος μονοκράτορας Σαντάμ Χουσεΐν αποφασίζει καθ’ υπόδειξη του αμερικανικού παράγοντα και συγκεκριμένα της αμερικανίδας πρέσβειρας στην χώρα του, να γλιστρήσει σε μια επέμβαση κατά του Κουβέϊτ πιστεύοντας πως έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον την ανοχή των πατρόνων του. Αποτέλεσμα. Βύθισε την χώρα στο αίμα και την ανυπαρξία. Μέχρι σημαία τους αλλάζουν. Σαν να μην υπήρξε ποτέ.
Γεωργία 2008. Ένας απολίτικος και άκρως όπως όλοι του είδους του επικίνδυνος μάνατζερ, επιχείρησε να παίξει σε βάρος ενός λαού ιστορικού, σαν τους Ρώσους, παιχνίδια που έμοιαζαν με στρατιωτικές ασκήσεις επί χάρτου. Όπως εκείνα που διδάσκουν στο Γέηλ ή το Κολούμπια για την πρόκληση τεχνητών κρίσεων σε συνοριακές περιοχές. Και να μόλις μετά από τριανταέξη ώρες κλαίει ως μωρή παρθένα ζητώντας την βοήθεια της δύσης. Όχι για τον λαό του.. Αλλά για το τομάρι του. Γιατί τον λαό του εκείνος τον αιματοκύλισε. Κι ο λόγος βρίσκεται πως στο Γέληλ δεν τον έμαθαν την ρήση του Καγκελάριου Μπίσμαρκ.
Όποιος δεν σεβάστηκε την αρκούδα το έχει πληρώσει ακριβά.
Γιατί τα γράφω; Επειδή μαθαίνω πως η θυγατέρα του Μητσοτάκη πρώην σύζυγος του Παύλου Μπακογιάννη και ως εκ τούτων υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας θα ταυτιστεί αύριο στις Βρυξέλλες με την Πολωνία και την Τσεχία απαιτώντας καθ’ υπόδειξη των Αμερικανών άμεση κατάπαυση του πυρός, όταν ο γενικός εισαγγελέας της Μόσχας διατάσσει την σύλληψη του γελωτοποιού Σαχασβίλι και την παραπομπή του ως εγκληματία πολέμου.. Ποια, η κ. Μπακογιάννη που σιωπούσε στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου από το οποίο άνοιξαν και οι ασκοί του Αιόλου!

Τελικά δεν ξέρω αν η επανάληψη της ιστορίας είναι φάρσα. Αυτό που ξέρω είναι πως μοιάζει με καρφί πάνω σε σπλήνα. Αν τρυπηθεί τρέχει το αίμα ασυγκράτητο..

Ευγένιος Ανδρικόπουλος

eandrik@otenet.gr