Η προπαγάνδα στην υπηρεσία του πολέμου

Για τους Ρώσους ο πόλεμος στη Ν. Οσετία είναι ανθρωπιστικός. Για τους Γεωργιανούς νόμιμος. Στις πολεμικές επιχειρήσεις προστίθεται κι άλλο ένα μέτωπο, αυτό της προπαγάνδας.

Έχουμε μπει στο τρίτο 24ωρο της σύρραξης στον Καύκασο και οι πολεμικές επιχειρήσεις στα πεδία των μαχών συνοδεύονται από έναν πόλεμο προπαγάνδας. Τόσο στη Ρωσία όσο και στη Γεωργία δεν υπάρχει πληροφόρηση γύρω από τις εξελίξεις, τον αριθμό των θυμάτων και τις προοπτικές ειρήνευσης. Η ανασφάλεια και ο φόβος για το μέλλον χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων στις εμπλεκόμενες περιοχές. Η τηλεόραση της Γεωργίας έδειχνε χθες για ώρες μόνο φιλμ και μόνο πολύ αργότερα οι τηλεθεατές ενημερώθηκαν για την έκτακτη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας χωρίς να είναι αντικειμενικό το ρεπορτάζ. Ρωσικά κανάλια δεν μπορεί κανείς να δει πια στη Γεωργία, ακόμη και οι ιστοσελίδες στα ρωσικά είναι αποκλεισμένες. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, η εισβολή των γεωργιανών δυνάμεων στη Ν. Οσετία πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις και οδήγησε τη Γεωργία σε πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία, ακόμη κι αν δεν γίνεται παραδεκτό.

«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη συνταγματική τάξη στη Γεωργία»

«Δεν κηρύξαμε τη χώρα σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία», υποστήριξε στο BBC η υπουργός εξωτερικών της Γεωργίας. «Χρησιμοποιούμε το δικαίωμα αυτοάμυνας. Υποστήκαμε στρατιωτική επίθεση. Η κατάσταση πολέμου σε σχέση με την εσωτερική νομοθεσία της Γεωργίας σημαίνει ότι τώρα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις ανθρώπινες δυνάμεις για είναι έτοιμες σε περίπτωση κλιμάκωσης των επιθέσεων που θα μπορούσαν να έρθουν από τη ρωσική πλευρά». Η κυβέρνηση τη Γεωργίας χαρακτηρίζει την στρατιωτική διένεξη που η ίδια ξεκίνησε εναντίον των Οσετών ως νόμιμη πράξη. Από πλευράς διεθνούς δικαίου ίσως να έχει δίκαιο. Διότι τυπικά η μη διεθνώς αναγνωρισμένη δημοκρατία της Ν. Οσετίας ανήκει στη Γεωργία, ακόμη κι αν η Τιφλίδα τα τελευταία 15 χρόνια έχει χάσει στην πράξη τον έλεγχο και όλοι σχεδόν οι κάτοικοι έχουν ρωσικά διαβατήρια. Κατά ένα περίεργο τρόπο ο πρόεδρος Σακασβίλι χρησιμοποιεί το ίδια λέξη με την οποία οι Ρώσοι δικαιολόγησαν το πόλεμο στη Τσετσενία. Θέλει να αποκαταστήσει της συνταγματική τάξη στη Γεωργία. Από την οπτική γωνία του γεωργιανού προέδρου η εισβολή των Ρώσων στη Ν. Οσετία αποτελεί κήρυξη πολέμου προς την Γεωργία και την ανάμειξη στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας και ελπίζει στη δυτική και κυρίως αμερικανική υποστήριξη.


«Ανθρωπιστική η εισβολή»

Με τον ίδιο τρόπο προσπαθεί η Ρωσία να δικαιολογήσει τη δική της πολιτική. Βασιζόμενη στο επιχείρημα της Δύσης, το οποίο επικαλέστηκε το Νατο για να προστατεύσειι τους κοσοβάρους από τη Σερβία για να προστατεύσει τους Κοσοβάρους, χαρακτηρίζει τώρα την εισβολή στη Ν. Οσετία ως ανθρωπιστική, ως ειρηνευτική. «Η ευθύνη της Ρωσίας ως ειρηνευτικής δύναμης υφίσταται με το να απαντά σ΄αυτή την επίθεση», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκει Λαβρόφ. Υπό αυτό το πρίσμα είναι δύσκολο κανείς να κάνει προβλέψεις για την κατάληξη αυτού του πολέμου. Η εμμονή των δυο πλευρών στις δίκαιες θέσεις τους δυσκολεύει τις προσπάθειες διαμεσολάβησες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Γεωργία απομακρύνεται από τη Ρωσία, αλλά ίσως και από την προστάτιδα δύναμής της, τις ΗΠΑ. Η Τυφλίδα ξεκίνησε τις πολεμικές επιχειρήσεις, δεν φαίνεται όμως σε θέση να τις τελειώσει χωρίς τη βοήθεια των Αμερικανών. Η Ρωσία πάλι φαίνεται να απομακρύνεται από τη Δύση, που έχει καταπιεί τη λαλιά της έχοντας βεβαρημένο διπλωματικό μητρώο στο Κοσσυφοπέδιο.