Στο στόχαστρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ο Νετανιάχου


 Έντονη ανησυχία επικρατεί στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες για το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος πολιτικών και υψηλόβαθμων στρατιωτικών της χώρας, με… πρώτον και καλύτερο τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), βασισμένα σε κατηγορίες που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του πολέμου εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΔΠΔ, το οποίο μπορεί να απαγγείλει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, ερευνά τόσο την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο έδαφος του Ισραήλ, όσο και την ισοπεδωτική ισραηλινή αντεπίθεση στη Γάζα, η οποία βρίσκεται στον έβδομο μήνα της, «μετρώντας» περισσότερους από 34.000 νεκρούς Παλαιστίνιους αμάχους.

Ο Νετανιάχου δήλωσε την Παρασκευή 26/4, ότι όποια απόφαση κι αν λάβει το ΔΠΔ, «δεν θα επηρεάσει τις ενέργειες του Ισραήλ», προσθέτοντας, ωστόσο, πως «θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο». Πάραυτα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, φέρεται πως ήδη ήρθε σε επαφή με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, από τον οποίο και ζήτησε να βοηθήσει ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να εκδοθούν από το ΔΠΔ εντάλματα σύλληψης για τον ίδιο, για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, και για τον στρατηγό Herzi Halevi, επικεφαλής των IDF.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Israel Katz, «απαντώντας» στα δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων Ενημέρωσης ότι το ΔΠΔ ενδέχεται να εκδώσει σύντομα εντάλματα σύλληψης εις βάρος υψηλόβαθμων Ισραηλινών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων για (εικαζόμενες) παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, δήλωσε πως «δεν θα υποκύψουμε, ούτε θα αποθαρρυνθούμε και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε».

Το Ισραήλ, ως μη μέλος του ΔΠΔ, δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία τουΩστόσο, τα Παλαιστινιακά εδάφη έγιναν μέλος του ΔΠΔ το 2015. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο  εισαγγελέας Καρίμ Χαν είχε δηλώσει ότι το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία επί ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν οι μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ ή οι Ισραηλινοί στη Λωρίδα της Γάζας. Η ομάδα του ερευνά επί του παρόντος πιθανά εγκλήματα στη Γάζα και, όπως είπε, όσοι διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν τον νόμο θα λογοδοτήσουν.