Το κουκούλωμα..

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος


Σουηδία. 1998 αν θυμάμαι καλά. Στάθηκα αυτόπτης μάρτυς μιας παράωρης κατά τους Κρητικούς ιστορίας. Εγκαινιαζόταν ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής. Η περίφημη γέφυρα που θα συνέδεε δύο κατά το κλίμα μόνον ψυχρές χώρες. Το κόστος της μυθικό. Η τεχνογνωσία της πρωτόγνωρη. Η χρησιμότητά της επιβεβλημένη. Ποιο είναι το παράξενο; Ότι τέθηκε σε λειτουργία ακριβώς το έτος, τον μήνα, την ημέρα και την ώρα που είχε προ του θεμέλιου λίθου της αναγγελθεί. Ότι ο προϋπολογισμός της δεν υπερέβη τις αρχικές προβλέψεις ούτε κατά ένα ευρώ.. Και ότι- κρατηθείτε- η φοροδιαφυγή επί του προαιρετικού 5% πλέον της επιβεβλημένης φορολογίας που είχε ζητήσει η κυβέρνηση για την αποπεράτωση του έργου, βρέθηκε μηδενική! Ναι μηδέν! Στερήθηκαν οι Σουηδοί οικειοθελώς και αγόγγυστα ένα ακόμη μέρος του εισοδήματός τους προκειμένου να βιώσουν την οικονομική, ηθική αλλά διεθνή αξία ενός έργου που θα τους τιμούσε σαν χώρα, σαν έθνος σαν λαό.

Είμαι απολύτως βέβαιος (με δεδομένο ότι πάντα είχα έξυπνους αναγνώστες) ότι όλοι αντιληφθήκατε κατά που τραβά ο δρόμος μου.. Στην συγκριτική αναφορά με τους ιθαγενείς αξιωματούχους μας. Αυτούς που «σταυλίζονται» ή «σταυλίστηκαν» σε διάφορα υπουργεία και που παραπονούνται ή ότι ο λαός δεν τους εμπιστεύεται γι αυτό κλέβει το κράτος (δηλαδή αυτούς) ή ότι δεν προσφέρει όσο θα όφειλε στα δημόσια ταμεία. (Δηλαδή τις τσέπες τους). Και θυμήθηκα την Γιουρσενάρ. Οι αφέντες έγραψε, εννοώντας όχι μόνον την οικονομική αλλά και την εκτελεστική όπως και την νομοθετική εξουσία, μοιάζουν με τσιμπούρια πάνω στον λαιμό ενός εξαντλημένου από το αίμα που του έχουν ρουφήξει αλόγου και παρ’ όλ’ αυτά διαμαρτύρονται γιατί το άλογο δεν τρέχει!

Το άλογο λοιπόν δεν τρέχει γιατί πνίγεται στον βάλτο των σκανδάλων τα οποία όπως από καιρό έχω γράψει στην εφημερίδα που εργαζόμουν θα κουκουλωθούν! Σπεκουλάρουν όλοι τους με μερικές χιλιάδες ευρώ ενώ σύμφωνα με την Γερμανική δικαιοσύνη την οποία εμπιστεύομαι απόλυτα, τα χρήματα που έχουν καταβληθεί υπερβαίνουν τα εκατόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ και όχι εκατό όπως κάποιοι γράφουν ή δημόσια δηλώνουν. (Περίπου με αυτό το ποσό κατασκεύασαν οι Σουηδοί την γέφυρα που πια έχει μετεξελιχθεί σε οικονομικό οξυγόνο τους). Όμως για να τα αποκαλύψει η Γερμανική δικαιοσύνη βούτηξε από την πρώτη στιγμή τον δικό τους Χριστοφοράκο και τον έχωσε μαζί με την παρέα του σε λευκό κελί ώσπου να κελαηδήσει. Ο δικοί μας εδώ τον καλούν δια υπομνημάτων και τον έχουν ελεύθερο καβάλα στ’ άλογο για να διαμαρτύρεται κι αυτός με την σειρά του πως το άλογο δεν τρέχει! Ωσαννά!

Ευγένιος Ανδρικόπουλος