Σε δύσκολη κατάσταση όσοι έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια , μετά την αύξηση των επιτοκίων

Ακριβότερα κατά 0,25% είναι πλέον το χρήμα στην Ευρώπη.

Δάνεια και κάρτες παίρνουν φωτιά, ενώ σε συνδυασμό με το πανάκριβο πλέον πετρέλαιο το κόστος αντιμετώπισης της καθημερινότητας είναι πλέον αδύνατο να αντιμετωπιστεί.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, «ρισκάροντας» την επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρώπη, που θα σημάνει σχεδόν αμέσως εκτόξευση της ανεργίας.

Πρόκειται για την ένατη αύξηση στην οποία προχωρά σε διάστημα τριών ετών.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση της ΕΚΤ, ορισμένοι αναλυτές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι πλέον έγκυροι αναλυτές πάντως δεν αποκλείουν μια αύξηση των επιτοκίων στο 4,5%, ως το τέλος του έτους.

Στην Ελλάδα η αύξηση των βασικών ευρωπαϊκών επιτοκίων αφαιρεί σεβαστό ποσό από τους δανειολήπτες όλων των κατηγοριών, οι οποίοι ξεπερνούν ήδη τα τρία εκατομμύρια.

Σε πιο δύσκολη κατάσταση θα βρεθούν όσοι έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, καθώς τα ποσά είναι μεγάλα και η διάρκεια αποπληρωμής πολυετής.

Αντίστοιχη δυσχέρεια προκαλείται στις επιχειρήσεις, που κινούνται σε μεγάλο ποσοστό με «κεφάλαια κίνησης» από τις τράπεζες.

Μόνοι κερδισμένοι, όσοι διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα και έχουν ή σκέπτονται να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις.