Ο Τατούλης φεύγει ο Κουκοδήμος έρχεται

Θέμα ημερών θεωρείται η αποπομπή του Πέτρου Τατούλη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, μετά τη νέα σφοδρή κριτική από τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού. Η απόφαση έχει ληφθεί και θα εκτελεστεί μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιστροφής του Κώστα Κουκοδήμου.

Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε ότι ο κ. Λιάπης θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί, ότι τα «δωράκια» και τα «ταξιδάκια» έχουν το ίδιο ποιοτικό βάρος με το ένα εκατομμύριο μάρκα που κατέληξε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι κατά τη συζήτηση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου ήταν η τελευταία φορά που υπάκουσε σε εντολή κομματικής πειθαρχίας.

Οι νέες δηλώσεις του κ. Τατούλη εξόργισαν τον πρωθυπουργό, ο οποίος έδωσε εντολή στον γραμματέα του κόμματος Λ.Ζαγορίτη να αρχίσει τις διαδικασίες επανένταξης του κ. Κουκοδήμου στην ΚΟ της ΝΔ.

Οι σχετικές επιστολές είναι έτοιμες και θα κατατεθούν στη Βουλή αμέσως μετά την απαγγελία κατηγοριών από τον ανακριτή κ. Οικονόμου για την υπόθεση Ζαχόπουλου, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί και τυπικά πως δεν διώκεται ο βουλευτής Πιερίας.

Μάλιστα θα ζητηθεί από τον βουλευτή Αρκαδίας να μην παραμείνει ανεξάρτητος αλλά να παραχωρήσει την έδρα του στον αναπληρωτή του κ. Π.Βαλασόπουλο καθώς εξελέγη με την υποστήριξη και τις ψήφους της ΝΔ. Ο βουλευτής όμως είναι αμφίβολο ότι θα το πράξει, παραμένοντας πιθανότατα ανεξάρτητος βουλευτής και μειώνοντας οριστικά την κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ από 152 σε 151 βουλευτές.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός χάνει οριστικά κάθε δυνατότητα πειθαρχικών μέτρων εναντίον όποιου άλλου βουλευτή αρνηθεί στο μέλλον να υπακούσει στην κομματική γραμμή, παραμένοντας πλέον απόλυτος όμηρος της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του.

Ώσπου να συμβούν όλα αυτά πάντως (εκτιμάται ότι η επιστροφή Κουκοδήμου και η αποπομπή Τατούλη θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας), η κυβέρνηση αποφεύγει κάθε σχόλιο για τον βουλευτή.

Τη Δευτέρα ο κ. Θ.Ρουσόπουλος αρνήθηκε μέχρι τέλους τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις απόψεις που εξέφρασε ο πρώην υφυπουργός, φροντίζοντας απλώς να τονίσει με νόημα ότι «η αρχή της δεδηλωμένης δεν θα τεθεί σε κίνδυνο για την κυβέρνηση».