Δημοσιογράφοι υπό παρακολούθηση...

0


 Δημήτρης Κανελλόπουλος

Εως τώρα, διότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μπροστά μας, έχουμε ακούσει για 12 ονόματα δημοσιογράφων που αποτελούν θύματα υποκλοπών του μεγάρου Μαξίμου (μην κοροϊδευόμαστε, το Μαξίμου έκανε τις υποκλοπές). Οι δύο που ξεκίνησαν τον χορό, άθελά τους βέβαια, ήταν ο Σταύρος Μαλιχούδης και ο Θανάσης Κουκάκης. Στις λίστες... με τα Predator βρέθηκαν αργότερα οι Μαρία Σαράφογλου, Πέτρος Κουσουλός και Σπύρος Σιδέρης.

Ο Σπύρος Σιδέρης του iEidiseis αντέδρασε: «Υποχρέωσή μου, απέναντι στη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, την ελευθερία της έκφρασης, της προάσπισης του απορρήτου των προσωπικών συνομιλιών και της ιδιωτικής ζωής, είναι να κινηθώ νομικά εναντίον κάθε εμπλεκόμενου με την παρακολούθησή μου». Στη λίστα με τα Predator υπήρχε και το όνομα της δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Εύας Αντωνοπούλου, αλλά το πιο πιθανό είναι να την παρακολουθούσαν από σπόντα, επειδή παρακολουθούσαν βασικά τον σύζυγό της, Παναγιώτη Αρκουμανέα, τέως διοικητή του ΕΟΔΥ (με τεράστια επιτυχία εννοείται, ούτε συζήτηση).

Το μέγαρο... υποκλοπών και ο «Ελληνας Νίξον» πολιτικά υπεύθυνοι για το ελληνικό Watergate

Τον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά τον παρακολουθούσαν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τόσο με το Predator όσο και μέσω ΕΥΠ. Διπλή επιτυχία. Σε ένα λιτό σημείωμά της η «Καθημερινή» έγραψε: «Εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν αναφερθεί στην υπόθεση των παρακολουθήσεων τα ονόματα του διευθύνοντος συμβούλου καθώς και του διευθυντή της “Καθημερινής”. Θεωρούμε αυτονόητο και δεδομένο ότι από τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες αρχές θα εξαντληθεί κάθε θεσμική οδός για την άμεση διαλεύκανση και αυτών των ισχυρισμών. Η “Κ” έχει άλλωστε από καιρό επισημάνει ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα προστατευθεί η δημοκρατία μας, είτε από υπαρκτές απειλές είτε από ανυπόστατες πληροφορίες».

Υπάρχουν δύο δημοσιογράφοι στη λίστα με τις υποκλοπές που είναι ταυτόχρονα και εκδότες: Αντώνης Δελλατόλας («Ποντίκι») και Γιάννης Κουρτάκης («Παραπολιτικά»). Κι ένας τρίτος, ο Στέφανος Χίος του «Μακελειού». Τέλος, στη λίστα, βρίσκονται δύο ακόμα γυναίκες δημοσιογράφοι που περισσότερο τις λες πανελίστριες, η Νανά Παλαιτσάκη και η Τίνα Μεσσαροπούλου. Σύνολο, επομένως, όπως είπαμε, 12 (ολογράφως: δώδεκα). Είναι όμως περισσότεροι, θα βγουν κι άλλα ονόματα τις επόμενες ημέρες.

Ερευνα

Πρώτη ήταν η «Εφημερίδα των Συντακτών» και ο Δημήτρης Τερζής που αποκάλυπταν στις 14 Νοεμβρίου 2021 για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ. Τότε δεν υπήρχε ακόμα Predator. Εγραφε η εφημερίδα μας, μεταξύ άλλων, και για ένα 12χρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία με το οποίο ασχολήθηκε η ΕΥΠ στέλνοντας ειδικό ραπόρτο: «Για την περίπτωση του 12χρονου ενδιαφέρεται Ελληνας δημοσιογράφος που επιθυμεί να κάνει σχετικό ρεπορτάζ μετά τη δημοσίευση του σκίτσου του και περιλαμβάνονται σ’ αυτό προσωπικά δεδομένα του δημοσιογράφου (όνομα και αριθμός ταυτότητας)». Το μέλος των Reporters United Σταύρος Μαλιχούδης αναγνώρισε τον εαυτό του κι έγραψε «είμαι ο δημοσιογράφος που παρακολουθεί η ΕΥΠ»: «Η δική μου παρακολούθηση δεν λαμβάνει χώρα γιατί θεωρούμαι επικίνδυνος για το πολίτευμα. Αλλά για να κρατούνται ενήμεροι κάποιοι που γνωρίζουν ότι θα συνεχίσουμε να ασκούμε ερευνητική δημοσιογραφία με την ίδια προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον, και να δημοσιεύουμε ό,τι οι ίδιοι ίσως δεν θα ήθελαν να δημοσιευτεί».

Τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, οι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου δημοσιεύουν στο Inside Story ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Ποιος παρακολουθούσε το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη;»: «Επί δέκα εβδομάδες τουλάχιστον, άγνωστοι μπορούσαν να ακούνε και να βλέπουν τα πάντα στο κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Για την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του και την παραβίαση του κινητού του, ο δημοσιογράφος ενημερώθηκε στις 28 Μαρτίου 2022, όταν μετά από σχετικό αίτημα έλαβε επίσημη απάντηση από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο». Ηταν το πρώτο Predator που έβλεπε το φως της δημοσιότητας.

Τέσσερις ημέρες πιο μετά, στις 15 Απριλίου 2022, οι Νικόλας Λεοντόπουλος και Θοδωρής Χονδρόγιαννος αποκαλύπτουν στους Reporters United ότι τον Θανάση Κουκάκη τον παρακολουθούσε και η ΕΥΠ, όχι μόνο το Predator: «Το καλοκαίρι του 2020 η ΕΥΠ, η οποία τελεί υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας. Το Μαξίμου όχι μόνο είχε γνώση της υπόθεσης, αλλά επιπλέον έλαβε μέτρα για την αποσιώπησή της. Θορυβημένη από αίτημα της ΑΔΑΕ προς την ΕΥΠ σχετικά με την παρακολούθηση Κουκάκη, η κυβέρνηση σπεύδει μέσα σε μόλις 20 μέρες να αλλάξει τον νόμο για την ΑΔΑΕ, με σκοπό η παρακολούθηση Κουκάκη να μείνει για πάντα κρυφή».

Στο Κολωνάκι

Σε άρθρο του για το Ιδρυμα Χάινριχ Μπελ, ο Τάσος Τέλλογλου κατήγγειλε ότι έπεσε και ο ίδιος θύμα παρακολούθησης. Οχι μόνο ηλεκτρονικής, αλλά και φυσικής! «Στις 27 Μαΐου 2022, περπατώντας στο Κολωνάκι, παρατήρησα ότι ένας νεαρός άνδρας με ένα πλαστικό ποτήρι καφέ στο χέρι και μια τσάντα περασμένη γύρω από τη μέση του με ακολουθούσε», έγραψε. «Αποφάσισα ότι θα έπρεπε να δοκιμάσω αν ο άνθρωπος που με ακολουθούσε ήταν εκεί για μένα. Αλλαξα πεζοδρόμιο και άλλαξε κι αυτός, μπήκα σε ένα μαγαζί και στάθηκε σε αυτό, άλλαξα και πάλι πεζοδρόμιο και μπήκα γρήγορα στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου 37 δίπλα σε ένα ταχυδρομικό γραφείο κοντά στο κέντρο της Αθήνας.

Οταν πέρασε από μπροστά μου τον άρπαξα. Αρχισε να φωνάζει, και όταν τον ρώτησα “ποιος είσαι;” και προσπάθησα να βάλω το χέρι στην εσωτερική τσέπη για να πάρω την ταυτότητά του, το έβαλε στα πόδια προς τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας». Ο Τάσος Τέλλογλου αποκάλυψε επίσης ότι στις 2 Μαΐου 2022 τον φωτογράφισαν σε καφετέρια του Νέου Ψυχικού, μετά από μια συνάντησή του με τον Θανάση Κουκάκη.

«Ο φίλος που μας έστειλε τη φωτογραφία μας παρακάλεσε να μην την δημοσιεύσουμε, δουλεύει για το κράτος», σημείωνε.

Την περασμένη Τετάρτη ο Τάσος Τέλλογλου επιτέθηκε στον Κώστα Βαξεβάνη αλλά δεν είναι της παρούσης να το συζητήσουμε. Το θέμα μας παραμένει το μέγαρο Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ελληνας Νίξον. Ο πολιτικά υπεύθυνος για το ελληνικό Watergate.

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)