Ο Τσίπρας αναμετράται αύριο με τις συνιστώσες για την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τσίπρας αναμετράται αύριο με τις συνιστώσες για την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑΑντιμέτωπος με την εσωκομματική του αντιπολίτευση, αλλά και με την πρόκληση να πείσει πως είναι έτοιμος να κυβερνήσει, θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά αύριο Τετάρτη το βράδυ στο κλειστό γήπεδο του Ταε κβο Ντο και ολοκληρώνεται την Κυριακή, με εκλογή προέδρου και νέας ηγεσίας...


Ηγεμονία του Τσίπρα στους αριθμούς

Τον έλεγχο της πλειοψηφίας των συνέδρων πέτυχε, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η «προεδρική» τάση του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της «αριστερής» πτέρυγας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατά τις εσωκομματικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των μελών του ιδρυτικού συνεδρίου και η ηγεσία του κόμματος εκτιμά ότι ανέρχεται στο 70% το ποσοστό που ελέγχει, έναντι 26-28% που πάει στην αριστερή πτέρυγα.

Προς ενιαίο πολυτασικό κόμμα, χωρίς συνιστώσες

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να περάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Μετά τη μεγάλη εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στις εκλογές του 2012 και την εκτόξευση του στο 27%, ετέθη ζήτημα μετεξέλιξης της πολιτικής συμμαχίας σε ενιαίο πολυτασικό κόμμα και εκρίθη ώριμη εξέλιξη τη δημιουργία του νέου ΣΥΡΙΖΑ, με μέλη ισότιμα, με αντιστοίχιση «ένα μέλος-μία ψήφος» και χωρίς μικρότερα κόμματα – συνιστώσες εντός του ενιαίου κόμματος. Στο ενιαίο πολυτασικό κόμμα που φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο πρόεδρος του κόμματος, η έμφαση είναι στο «ενιαίο», με απόλυτη εξασφάλιση του πλουραλισμού των απόψεων και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Στο σώμα των περίπου 4000 συνέδρων – εκλέγεται ένας σύνεδρος για κάθε δέκα μέλη – η πλειοψηφική τάση φαίνεται να ελέγχει ένα ποσοστό γύρω στο 70%, η αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ένα ποσοστό που αναμένεται να κυμανθεί στο 26-28% ενώ υπάρχουν και ανένταχτοι σύνεδροι.

Οχι Τσίπρα στη διακυβέρνηση με το ΚΚΕ

Ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει πρόβλημα να περάσει τα περισσότερα από τα κεντρικά διακυβεύματα της πολιτικής του, όπως την πρόταση για κυβέρνηση αντιμνημονιακών και όχι αριστερών δυνάμεων και πιθανότατα ούτε εκείνη, που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην παραμονή της χώρας στο ευρώ και δεν θέτει τέτοιο θέμα τώρα. Επίσης δεν θα έχει πιθανόν πρόβλημα να περάσει τη θέση ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται από το συνέδριο και όχι από την κεντρική επιτροπή, που προτείνει η αριστερή πτέρυγα.

Τι θα γίνει με την παραμονή στο ευρώ

Στο Συνέδριο θα γίνει συζήτηση και για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σταθερή επιλογή την παραμονή της χώρας στο ευρώ σε πλήρη συνάρτηση με την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών υφεσιακής λιτότητας στην Ελλάδα και γενικότερα. Η θέση αυτή τοποθετεί τον ΣΥΡΙΖΑ στον αντίποδα όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων της τελευταίας τριετίας, καθώς και όλων των απόψεων που θεωρούν ότι η επιστροφή στη δραχμή συνιστά βασική προϋπόθεση για την απόκρουση των πολιτικών του μνημονίου.

Οι αριστίδην

Λιγότεροι από 50 θα είναι οι αριστήνδην σύνεδροι στο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η Γραμματεία του κόμματος αποφάσισε να αποσταλούν προσκλήσεις σε προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων και Τεχνών που θα μπορούν να παρευρεθούν σε όποια διαδικασία και ημέρα επιθυμούν.

Σε αυτή την κατηγορία είναι οι Γιώργος Κιμούλης, Κάτια Γέρου, Κυριάκος Καρζουράκης, ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος και ο εκλογικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος.

Ακόμη πρόσκληση θα σταλεί σε προέδρους Ομοσπονδιών όπως ο Θέμης Μπαλασόπουλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Νίκος Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης της ΠΟΣΠΕΡΤ.