Η κυβερνητική λειτουργία, ο ανασχηματισμός και η αποτελεσματικότητα ( Ι )

 Του Πέτρου Τρουπιώτη
 
   Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αλλά και ο τρόπος λειτουργιάς της , είναι ένα από τα ζητήματα που τις επόμενες εβδομάδες θα κυριαρχήσει όπως φαίνεται και πάλι στην πολιτική επικαιρότητα.  Και αυτό γιατί αν η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει την τετραετία ( ή εν πάσει περιπτώσει να φτάσει όσο πιο κοντά στο συνταγματικό τέλος της θητείας της) θα πρέπει να ξεπεράσει μια σειρά από προβλήματα στην λειτουργιά της. Προβλήματα που όχι μόνον εμφανίζονται όλο και ......συχνότερα το τελευταίο διάστημα , αλλά και δημιουργούν σειρά από [προβλήματα στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης , που είναι τελικά και το κύριο ζητούμενο.
Γιατί όλα τα αλλά , δηλαδή οι «ιδεολογικές διαφορές», οι διαφορές αντιλήψεων , οι διαφωνίες για πρόσωπα και θέσεις, δεν ενδιαφέρουν καθόλου, τον έλληνα πολιτη. Αυτό που ενδιαφέρει σήμερα του πολίτες είναι αποτελέσματα σε θετική για τα δικά του συμφέροντα και το μέλλον του κατεύθυνση. Αυτό και μόνον αυτό.
 Αν ένα τέτοιο αποτέλεσμα έρχεται από « αριστερή  ‘η δεξιά πολιτική», από « κεντρώα η φιλολαϊκή πολιτική « ή όπως αλλιώς την ονομάσει κάποιος , δεν έχει καμία σημασία για τους πολίτες. Και αυτό δυστυχώς δεν έννουν να το κατανοήσουν οι επαγγελματίες της πολιτικής . Δυστυχώς.
  Βασίζονται και στηρίζονται σε παλαιά, ξεπερασμένα σχήματα και χαρακτηρισμούς πολιτικής , πιστεύοντας ότι όλα αυτά ενδιαφέρουν τους πολίτες, ενώ οι τελευταίοι το μόνον που θέλουμε είναι μια κυβέρνηση που να κάνει την δημοσιά διοίκηση  φιλική προς τον πολιτη  και αποτελεσματική . Ένα κράτος που να συνέλκει από την σημερινή οικονομική κρίση και να μπει σε μια πορεία ανάπτυξης. Αυτά και τίποτε άλλο.
  Οι «όροι» λοιπόν συνεργασίας των κόμματων που στηρίζουν την κυβέρνηση  δεν μπορεί να είναι άλλοι , πάρα μόνον η καλύτερη λειτουργία  της για να υπάρχουν ΑΜΕΣΑ αποτελέσματα. Τίποτε άλλο. Οι ισορροπίες κάθε είδους, πολιτικές, εσωκομματικές , ιδεολογικές και άλλες, δεν έχουν κανέναν ρόλο και λόγο στο θέμα.
 Η κυβέρνηση πρέπει να είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος.
  Οι ποσοστώσεις λοιπόν στους υπουργούς και υφυπουργούς, οι τοποθετήσεις διοικητών οργανισμών μόνον με κομματικές ταμπέλες και φιλίες , χωρίς άλλα κριτήρια αλλά και η προώθηση νόμων και ρυθμίσεων για λογούς δημοσίων σχέσεων και ιδεολογικής καθαρότητας, δεν έχουν καμία θέση στην σημερινή Ελλάδα.
 Όπως επίσης δεν είναι δυνατόν να «αποστασιοποιούνται» κάποιοι από την κυβέρνηση προωθώντας σε θέσεις ευθύνης «μη πολίτικά πρόσωπα» ( αδόκιμος ορος βέβαια) γιατί δεν θέλουν λέει να χρεωθούν πολίτικά την συνεργασία.
 Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. η αποφασίζεις να συμμετάσχεις σε μια κυβέρνηση γιατί θεωρείς ότι λύνει προβλήματα της χώρας και κυρίως των πολιτών, αρά μετέχεις επίσημα και  με όλες σου τις δυνάμεις ή μένεις έξω και κανείς αντιπολίτευση. Όλα τα αλλά είναι «κουτοπόνηρες κινήσεις» που έχουν πια γίνει αντιληπτές και από τον τελευταίο πολιτη.
  Είναι αναγκαία λοιπόν μια νέα συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση , μια συμφωνία πάνω σε μια γενική κατεύθυνση. Την σωτηρία της χώρας με κάθε κόστος και την αναπτυξιακή της προοπτική και κυρίως μέτρα με αποτελέσματα ΑΜΕΣΑ για την καθημερινή ζωή των πολιτών.
 Από εκεί και πέρα , ο πρωθυπουργός είναι αρμόδιος να επιλέξει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου μετά από συζήτηση με τους αρχηγούς των άλλων κόμματων. Και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου οφείλουν να ακούν (υπακούν) στις οδηγίες και κατευθύνσεις του πρωθυπουργού.
 Τα πράγματα είναι απλά. Έτσι λειτουργούν όλες οι κυβερνήσεις ( συμμαχικές η μη) ανά τον κόσμο.
 Ας μην θέλουμε να κάνουμε και εδώ την πρωτοτυπία μας, ως χώρα. Με τις κατά καιρούς πρωτοτυπίες έξαλλου , φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
 Το κύριο θέμα είναι αποτελέσματα. Αυτά θέλουν οι πολίτες, αυτά πρέπει να επιδιώκουν οι πολιτικοί.
ptroupiotis@yahoo.gr