Τελικά, πως και πότε θα έρθουν στο Δημόσιο, από τα κλεμμένα;

γράφει ο Κων/νος Σπ. Δρακάτος


Στα αστεία: Κάποτε, λέει το ανέκδοτο, ένα ΙΧ είχε σταματήσει κοντά στην μάντρα του Δρομοκαϊτείου με πρόβλημα στον ένα τροχό, είχε χάσει και τα 4 μπουλόνια. Ο οδηγός στεκόταν αμήχανος μη ξέροντας τι να κάνει. Στην μάντρα επάνω καθόταν ένας άνδρας που περνούσε την ώρα του, χαζεύοντας. Κάποια στιγμή γύρισε προς τον οδηγό του ΙΧ και τον ρώτησε τι του συμβαίνει. Ο οδηγός, ψιλοενοχλημένος, του.....
απάντησε κοφτά: Καλά, δεν βλέπεις; Έχασα τα μπουλόνια. Δεν ξέρω τι να κάνω και έχω ένα πολύ κρίσιμο επαγγελματικό ραντεβού. Ο άνδρας, αδιαφορώντας για την απότομη συμπεριφορά του άλλου, του λέει: Να σου πω εγώ τι να κάνεις; Ο οδηγός διστακτικός, αλλά μην έχοντας και τι άλλο να σκεφτεί, δέχτηκε. Για λέγε… Λοιπόν, του λέει ο άνδρας, θα βγάλεις από ένα μπουλόνι από τους άλλους τροχούς και με αυτούς θα βιδώσεις στην θέση του τον τέταρτο. Έτσι, χωρίς πρόβλημα, θα μπορέσεις να πας στην δουλειά σου και μετά θα  βρεις ένα μαγαζί για να αγοράσεις 4 μπουλόνια. Ο οδηγός μας, φανερά εντυπωσιασμένος με την απλότητα της ιδέας και ενδόμυχα ντροπιασμένος που δεν είχε σκεφτεί αυτός μια τόσο εύκολη απάντηση στο πρόβλημα, γύρισε προς τον άνδρα και αφού τον ευχαρίστησε, τον ρώτησε: Μπράβο σου, αλλά πως το σκέφτηκες ρε φίλε; Είσαι τεχνικός; Όχι, του απάντησε ο άλλος, τρελός είμαι, αλλά μαλάκας δεν είμαι!

Και στα σοβαρά: Η είδηση (Ημερησία 27/02/13) έλεγε: Στα αζήτητα 497 υποθέσεις φοροδιαφυγής. Απίστευτες καταστάσεις για διάλυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής περιέγραψε, χθες στην Βουλή, ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κ. Παναγ. Νικολούδης.  
Είπε, μεταξύ πολλών άλλων: ”Στείλαμε στοιχεία για φορολογούμενους με καταθέσεις 450.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ και μας απαντούσαν ''τι να κάνουμε εμείς αυτή την πληροφορία'';
”Eχουμε ένα μηχανισμό που το μεν ΣΔOE κάνει ελέγχους, αλλά δεν βεβαιώνει φόρους και τις εφορίες που βεβαιώνουν φόρους, αλλά δεν κάνουν έλεγχο”.
”Mη διαθέτοντας ελεγκτικό μηχανισμό φυσικών προσώπων, οι εφορίες δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν πληροφορίες για 497 υποθέσεις και να βεβαιώσουν φοροδιαφυγή”.
Σε παλαιότερη ημερομηνία (13/02/13) και σχετικά με το θέμα της ανάγκης παράτασης της προθεσμίας για την δικαιολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό, η ίδια εφημερίδα είχε δημοσιεύσει άλλη πληροφορία που έλεγε ότι σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς Π. Παντελή και Αντ. Μουζάκη, ορισμένα από τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, σχετικά  είναι τα εξής:
  • Δεν έχει ακόμη εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος που να εξειδικεύει τις διατάξεις του νόμου 4002/11.
  • Οι περισσότερες ΔΟΥ δεν έχουν ακόμη καταχωρίσει τις συμπληρωματικές δηλώσεις των φορολογουμένων.
  • Δεν έχουν εκκαθαριστεί παλιότερες συμπληρωματικές δηλώσεις από τις ΔΟΥ.
  • Αρκετές τράπεζες (ειδικά όσες έχουν κλείσει ή έχουν συγχωνευθεί) δεν έχουν εκχωρήσει βεβαιώσεις τόκων, μερισμάτων κ.τ.λ. παλαιότερων ετών.
  • Δεν έχουν ανακοινωθεί οι ισοτιμίες σε περίπτωση που τα εμβάσματα δεν είναι σε ευρώ.
  • Οι ΔΟΥ που συνενώθηκαν δεν έχουν ακόμα δώσει αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων προηγούμενων ετών, λόγω μη τακτοποίησης του αρχείου.
  • Οι φορολογούμενοι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν αντίγραφο φορολογικών δηλώσεων και οι ΔΟΥ δεν μπορούν να τους τα προσκομίσουν γιατί έχουν καταστρέψει τα αρχεία τους.
  • Δεν υπάρχει καμία οδηγία για τις περιπτώσεις διαζευγμένων.
  • Οι φορολογούμενοι καλούνται να δικαιολογήσουν τα εμβάσματα χωρίς να γνωρίζουν το ύψος που θα πρέπει να δικαιολογήσουν.
Σύμφωνα με τις δύο, μόνο, παραπάνω ειδήσεις, μέσα από ένα σύνολο 2002, ή μπορεί και 20002, παρόμοιων περιπτώσεων, το πρόβλημα, όπως καταλαβαίνεται, δεν είναι τα 4 μπουλόνια αλλά οι 4 τέσσερις τροχοί, οπότε ένας τρελός δεν μας φτάνει. Θέλει τουλάχιστον 1000ους, αλλά πραγματικούς τρελούς, όχι απ’ αυτούς που ”κάνουν τον τρελό”, σαν τους συνδικαλιστές τις ΕΡΤ π.χ. που απέργησαν την Κυριακή, προχθες, χωρίς καν να μας πουν τον λόγο, για να τους… συμπαρασταθούμε με την αγάπη μας… . Όχι, γιατί πραγματικά τους έχουμε ανάγκη, αλλά έτσι για την πλάκα!

Τελικά και απ’ ότι φαίνεται, από ”παράταση σε παράταση”, κάτι αντίστοιχο με την ”αναβολή στην αναβολή” στην δικαιοσύνη, λεφτά από τα κλεμμένα δεν πρόκειται να δούμε και ας ”κοπιάζουν” (καλοπληρωνόμενοι φυσικά), με δίωρες ερωτήσεις η κα Κωνσταντοπούλου και ο κ. Κακλαμάνης, προσποιούμενοι ότι αναζητούν, δήθεν, την αλήθεια. Με αυτή την τακτική, η ανεύρεση του πετρελαίου, φαντάζει η ποιο θετική ελπίδα μας και ας μην έχουμε δει ακόμα ούτε σταγόνα σε φιαλίδιο δείγματος.

Επειδή όμως η ανεύρεση χρημάτων είναι άμεσης προτεραιότητας, θα προσφύγω στην λογική του τρελού και θα προτείνω: Αφού δεν υπάρχει το προσωπικό που απαιτείται για την διερεύνηση των 497 (και να ήταν μόνο αυτές) υποθέσεων φοροδιαφυγής, τότε να κλείσουν όλες οι εφορίες για 6 μήνες και το προσωπικό τους να συγκεντρωθεί σε ένα κτήριο με εντολή να εργασθούν αποκλειστικά και μόνο στην διεκπεραίωση τέτοιων υποθέσεων. Ως κίνητρο για την, εντός της προθεσμίας των 6 μηνών, ολοκλήρωση του έργου αυτού, να τους δοθεί ένα ποσοστό (10% ας πούμε) επί του τελικού ποσού που θα βεβαιωθεί και εισπραχθεί, το οποίο θα μπορεί να φθάσει και μέχρι του 10πλασίου του τακτικού μισθού τους και αφορολόγητο. Εν συνεχεία, το ίδιο θα γίνει και με τους δικαστικούς, οι οποίοι εντός της ίδιας προθεσμίας, θα εκδικάσουν το ποινικό μέρος αυτών των υποθέσεων. Έτσι σε ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί ένα έργο, που θα μπορεί να ονομαστεί ”Τάμα του Έθνους”, θα έχει μειωθεί το Δημόσιο Χρέος, τουλάχιστον, κατά 50%, θα έχουμε βγει από το Μνημόνιο και με 4 τροχούς πλέον, θα προγραμματίσουμε ΕΜΕΙΣ το μέλλον μας, χωρίς Τροϊκανούς (τι μας φταίνε κι' αυτοί; Μόνοι τους ήρθανε;) και Μέρκελ.

Αν κάποιος θεωρήσει αυτή την πρόταση τρελή, μόνο και μόνο επειδή δεν ταιριάζει με τα σημερινά, περί λογικής ισχύοντα, ας απαντήσει στο ερώτημα: Νομίζει ότι ό,τι συμβαίνει σήμερα στον τόπο μας, είναι λογικό;