Ζεσταίνουν το σενάριο για νέο κούρεμα του χρέους

Στο προσκήνιο επανέρχεται το σενάριο για δεύτερο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, σαν μέτρο διαχείρισης της κρίσης.
Σύμφωνα με τους γερμανικούς «Financial Times», ΕΚΤ και ΔΝΤ αντιδρούν προς το παρόν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με συνέπεια οι έως τώρα συζητήσεις να αφορούν το «κούρεμα» των διμερών δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης, με το πρώτο πακέτο, αφού τότε δεν υπήρχε ακόμη ο EFSF...


Το σενάριο διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε.

Στο μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση προωθεί το πάγωμα των συντάξεων και την επίσπευση της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 67, με πρόσχημα την εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Η αύξηση του ορίου, που σχεδιάζονταν να γίνει σε 15 χρόνια, είναι προειλημμένη απόφαση, ανέφεραν πηγές στο «Ρόιτερ», δείχνοντας ότι η κυβέρνηση Ραχόι -την οποία εκθειάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχειριστική της δεινότητα- δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επισπεύδει την εφαρμογή προαποφασισμένων μέτρων, που προβλέπονται από τις στρατηγικές και τις συνθήκες της ΕΕ.

Δημοσίευμα των «Financial Times» έγραφε χτες ότι η ΕΕ εργάζεται στο παρασκήνιο για να ανοίξει το δρόμο για ένα «πρόγραμμα διάσωσης της Ισπανίας και την αγορά των ομολόγων της από την ΕΚΤ, βοηθώντας τη Μαδρίτη να διαμορφώσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου».

Ομολογείται δηλαδή, ότι τα δάνεια θα συνοδευτούν από νέα μέτρα και αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο των παζαριών μεταξύ Ισπανίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα εξάλλου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών δεν θα εξαντλήσουν το πακέτο των 100 δισ. ευρώ που έχει δεσμεύσει η Ευρωζώνη και θα κυμαίνονται τελικά χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, μεταξύ των 40 και 80 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης είναι το γεγονός ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012, η Ισπανία βυθίστηκε πιο βαθιά στην κρίση, με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%.

Στο σύνολο του έτους, η κυβέρνηση αναμένει πτώση του ΑΕΠ κατά 1,5%. Το ισπανικό δημόσιο χρέος έχει φτάσει επίσης στο τέλος του Ιουνίου σε νέο επίπεδο ρεκόρ, στο 75,9% του ΑΕΠ, ενώ το ποσοστό ανεργίας κοντεύει να αγγίξει το 25%.