Η Σαουδική Αραβία “τελειώνει” τον Άσαντ

Ίσως και να είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας αφήνει κατά μέρος τα προσχήματικα και την ιδεολογικό-θρησκευτική διπλωματία, και παίρνει μια τόσο ξεκάθαρη θέση για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή...


Αυτό τουλάχιστον μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς, παρακολουθώντας τις πρωτοβουλίες του βασιλιά Αμπντάλα του Οίκου των Σαούντ, σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου, όσο και την ανοιχτή υποστήριξη του Ριάντ στους αντάρτες οι οποίοι μάχονται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας… δεν κουράζεται να δείχνει εικόνες από ακρότητες στη Δαμασκό, που χρεώνονται στα στρατεύματα τα οποία παραμένουν πιστά στον Μπασάρ αλ Άσαντ. Διαμορφώνεται έτσι το κατάλληλο κλίμα στην κοινή γνώμη, ενώ η ηγεσία της χώρας δείχνει να έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, και να αποφεύγει να εμπλακεί σε στρατιωτική σύγκρουση.

Η μεγάλη οικονομική δύναμη της Σαουδικής Αραβίας, και ο εξισορροπητικός ρόλος που για δεκαετίες διαδραματίζει στην περιοχή, ως προνομιακός συνομιλητής των Ηνωμένων Πολιτειών, την οπλίζει με την ευχέρεια να δώσει τη χαριστική βόλη στον Άσαντ. Χωρίς να… λερώσει τα χέρια της.