Μεγιστάνας ετών 79 ίδρυσε κόμμα και ζητά να φύγει η Αυστρία από το ευρώ

Δυναμική είναι η είσοδος του μεγιστάνα Φρανκ Στρόναχ στην πολιτική, ο οποίος παρά τα 79 του χρόνια δείχνει ιδιαίτερη διάθεση για την νέα του ενασχόληση και θέλει να μετατρέψει τις επερχόμενες εκλογές στην Αυστρία, σε δημοψήφισμα για το ευρώ...


Ο Φρανκ Στρόναχ μετανάστευσε στον Καναδά σε ηλικία 22 ετών, ίδρυσε την εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων «Magna» και έγινε πάμπλουτος. Τώρα, ζητά η χώρα του να εγκαταλείψει το ευρώ όσο το δυνατόν πιο σύντομα και να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, το σελίνι.

Το κόμμα το οποίο ίδρυσε ο Στρόναχ δεν έχει ακόμη αποκτήσει όνομα ούτε και κάποια ιδιαίτερη λαϊκή υποστήριξη παίρνοντας μονοψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, με την τελευταία να τον δείχνει στο 8%. Πάντως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία του καθώς τα κεντροδεξιά κόμματα εμφανίζονται να είναι αποδυναμωμένα από μία σειρά σκανδάλων, οπότε ο ρόλος του Στρόναχ στο άμεσο πολιτικό μέλλον δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

«Το νόμισμα είναι το οικονομικό καθρέφτισμα του έθνους. Η ευημερία δημιουργείται μόνο αν κάθε χώρα έχει το δικό της νόμισμα» είπε πρόσφατα στο τηλεοπτικό κανάλι ÖRF.

Ο Στρόναχ στοχεύει σε ένα «σκληρό πυρήνα» ψηφοφόρων, περίπου το 30% των Αυστριακών που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν ήθελαν εξ αρχής το ευρώ. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι η χώρα θα ήταν σε καλύτερη θέση αν όδευε μόνη της αντί να δίνει δισεκατομμύρια σε βοήθεια για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Απορρίπτουν επίσης το επιχείρημα ότι οι μισές θέσεις εργασίας στην Αυστρία εξαρτώνται από τις εξαγωγές οι οποίες θα αντιμετώπιζαν τεράστιο πρόβλημα αν οι αγορές ωθούσαν πολύ προς τα πάνω την αξία του νέου σελινιού.

Το 70% των αυστριακών εξαγωγών πηγαίνουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η γειτονική Ελβετία βιώνει ήδη τις συνέπειες του ισχυρού φράγκου καθώς οι επενδυτές αναζητούν μια σταθερή εναλλακτική λύση απέναντι στην ταραγμένη Ευρωζώνη.