Περιμένει 60.000 νέα λουκέτα ο Ράιχενμπαχ!

Λιγότερο κράτος και στήριξη στον ιδιωτικό τομέα ζητά η Ομάδα Δράσης της ΕΕ.

Στον τομέα της Ανάπτυξης, το σχέδιο Ράιχενμπαχ προβλέπει μια συστηματική προσπάθεια δημιουργίας των συνθηκών για μελλοντικές επενδύσεις και ανάπτυξη βασιζόμενη στις εξαγωγές. Σύμφωνα με αυτό:...


επείγει η άρση κανονιστικών και διοικητικών περιορισμών οι οποίοι περιορίζουν τις αγορές και καταπνίγουν τις ευκαιρίες.
οι ελληνικές δημόσιες αρχές και οργανισμοί πρέπει να οργανωθούν και να στελεχωθούν για να υλοποιήσουν φιλικές προς την ανάπτυξη επιχειρηματικές πολιτικές.

Όπως επισημαίνεται στην τριμηνιαία έκθεση προόδου της ελληνικής Οικονομίας, «οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και η αβεβαιότητα επηρεάζουν αρνητικά τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο αριθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων είναι σε κάθετη πτώση. Εκτιμάται ότι από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα έκλεισαν 60.000 επιχειρήσεις. Αυτός ο αριθμός προβλέπεται να έχει διπλασιασθεί μέχρι το τέλος του έτους».

Τονίζεται όμως ότι «πολλά μπορούν να γίνουν για τη δημιουργία των συνθηκών που απαιτούνται για ένα ανταγωνιστικό και δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο μπορεί να δράσει ως "ατμομηχανή" μελλοντικής ανάπτυξης και ευημερίας».

Εκείνο που απαιτείται είναι συντονισμένη δράση για την σταθεροποίηση της οικονομίας και στήριξη της ανάπτυξης που θα βασίζεται στις εξαγωγές και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη δυναμικών επιχειρήσεων.

Κατά την προηγούμενη δεκαετία, το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας υπερέβαινε

συστηματικά το 10% του Α.Ε.Π. Παρά την ανάκαμψη που παρατηρείται στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μετά το 2010, απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές μεταρρυθμίσεις για ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται περισσότερο στις εξαγωγές.