Τα μέτωπα που ανοίγουν μετά τη συγχώνευση

thumbΈνα προφητικό διαφημιστικό σποτάκι της Eurobank έλε­γε, πριν από δύο χρόνια, ότι «υπάρχουν και καλά νέα». Το σποτάκι ήταν τόσο... προφητικό, ώστε από την εποχή που έπαιξε στα μέσα ενημέρωσης δεν υπήρξε ούτε ένα κα­λό νέο για την οικονομία και τις τράπε­ζες. Όταν όμως υπήρξε, αφορούσε την ίδια την τράπεζα της οικογένειας Λά­τση. Και μάλιστα τη συγχώνευσή της με τον άσπονδο φίλο (πλέον), την Alpha Bank της οικογένειας Κωστόπουλου και του Κατάρ.

Η αλήθεια είναι ότι η οικονομία έχει πάντοτε ανάγκη από καλά νέα. Και με δεδομένο ότι η ελληνική έχει να ακού­σει κάτι καλό εδώ και καιρό, η συγχώ­νευση Alpha - Eurobank (όπως θα λέ­γεται και η νέα τράπεζα) είναι ένα νέο...
Καλό, κακό ή ουδέτερο, θα το δείξει ο καιρός. Ήδη, από τις πρώτες ώρες της ανακοίνωσης για τη δημιουργία της νέ­ας ελληνικής υπερτράπεζας, το χρηματιστήριο κέρδισε τις απώλειες μιας εβδομάδας, ενώ οι ξένοι χαιρέτισαν την εξέλιξη ως θετική προοπτική για την Ελλάδα. Ωστόσο, η αντίδραση κρά­τησε σχεδόν μιάμιση μέρα, καθώς από το μεσημέρι της 30ης Αυγούστου οι δείκτες γύρισαν για να συνεχίσουν τη διόρθωσή τους και χθες. Σχεδόν 12% έχανε η μετοχή της Eurobank (12.30 στις 31.8) στα 1,70 ευρώ, ενώ η Alpha Bank στα 2,33 ευρώ (-7,7%), με τον Γε­νικό Δείκτη χαμηλότερα (-3,65%) στις 920 μονάδες.

Βέβαια, ακόμη είναι πολύ νωρίς να απαντηθεί αν η δημιουργία μιας τράπε­ζας (που θα κληρονομήσει και όλα τα προβλήματα των δύο οντοτήτων που θα την απαρτίσουν) θα σημάνει μια γε­νικότερη επιστροφή για την ελληνική οικονομία. Επομένως, προς το παρόν, μπορούμε μόνο να δούμε τι σημαίνει στην πράξη η συγχώνευση αυτή, και αν το παράδειγμα των δύο ομίλων θα ακο­λουθήσουν και άλλες τράπεζες...

Η ταυτότητα της νέας τράπεζας

Η νέα τράπεζα θα προκύψει από την απορρόφηση της Eurobank από την Alpha. Η Alpha - Eurobank θα κρατήσει τα χρώματα και το σήμα της Alpha. Κάτι που, όπως θα δούμε πιο κάτω, οφείλε­ται στη μελλοντική εμπλοκή (και κεφα­λαιακή ενίσχυση) του Κατάρ, την οποία εξασφάλισε η οικογένεια Κωστόπου­λου, κερδίζοντας τελικά το πάνω χέρι στο ντιλ. Έτσι στο νέο σχήμα η οικογέ­νεια Λάτση θα έχει το 13%, η οικογέ­νεια Κωστοπούλου το 4% και το Κατάρ θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 17%, δίνοντας στην πλευρά του «πα­τριάρχη» της Alpha τον τελικό λόγο στα πράγματα.

Ακριβώς για τον ίδιο λόγο ο Γιάννης Κωστόπουλος θα αναλάβει τη (μό­νη) θέση προέδρου του διοικητικού συμβουλίου (σημειώστε, δε) και της εκτελεστικής επιτροπής, ενώ οι δύο σημερινοί διευθύνοντες Μαντζούνης και Νανόπουλος θα καταλάβουν δύο θέσεις διευθυνόντων συμβούλων. Ο πρώτος ως υπεύθυνος των κεντρι­κών λειτουργικών υπηρεσιών και του εταιρικού κέντρου, και ο δεύτερος ως υπεύθυνος των επιχειρηματικών δρα­στηριοτήτων.

Από κάτω θα τοποθετηθεί όλο το team των μεγαλοστελεχών των δύο ομίλων: Καραμούζης, Μπαλλής, Κολακίδης, Αρώνης, Φιλάρετος και Θεοδωρίδης.

♦ Η τράπεζα θα κατέχει την 23η θέση στην ευρωζώνη. Τα δάνεια θα είναι 100 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις 70 δισ. Τα ίδια κεφάλαια με τους προ­νομιούχους τίτλους θα είναι 10 δισ. ευρώ.

♦ Η σχέση ανταλλαγής για τη συγ­χώνευση (ή απορρόφηση, εφόσον προ­τιμάτε) καθορίστηκε στις 5 μετοχές Αpha για κάθε 7 μετοχές Eurobank.

♦ H κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω του προτεινόμενου σχεδίου συγχώνευσης τοποθετήθηκε από τις διοικήσεις στα 3,9 δισ. ευρώ. Η ενίσχυση των κεφα­λαίων θα επιτευχθεί μέσω οργανικών πρωτοβουλιών που θα αποφέρουν το ισοδύναμο κεφαλαίων Core Tier 1 άνω των 2,1 δισ., με την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού ύψους 500 εκατ. ευ­ρώ, το οποίο θα καλυφθεί από το fund Paramount του Κατάρ, καθώς και αύ­ξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,25 δισ. ευρώ.

♦ Σε ό,τι αφορά το ομολογιακό που θα καλύψει το Κατάρ, αυτό θα είναι τριετούς διάρκειας, με ετήσιο κουπόνι 10% και τιμή μετατροπής στα 1,7 ευρώ ανά μετοχή. Κάτι που αντιπροσωπεύει μία «έκπτωση» της τάξεως του 20% σε σχέση με την pro forma τιμή της μετο­χής του ενιαίου σχήματος στις 26 Αυ­γούστου. Τόσο η σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όσο και το ομο­λογιακό αναμένονται στο πρώτο εξά­μηνο του επόμενου έτους.

♦ Οι εκτιμώμενες ετήσιες συνέργειες διαμορφώνονται σε 650 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθούν σε ορίζοντα τρι­ετίας με εκτιμώμενη καθαρή αξία κο­ντά στα 3,5 δισ. ευρώ.

♦ Η ελληνική ανταλλαγή ομολόγων (roll over ) θα «κοστίσει» στον ενοποιημένο όμιλο περίπου 1,2 δισ. ευρώ μετά φόρων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων.

♦ Η συγχώνευση αναμένεται να εγκριθεί από έκτακτες γενικές συ­νελεύσεις τον Νοέμβριο, ενώ η ολο­κλήρωσή της αναμένεται τον Δεκέμ­βριο, λίγο πριν από τις γιορτές. Ήδη η Citigroup και η JP Morgan ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Alpha Ba nk, ενώ η Barclay’s Ca pital, η Goldman Sachs International και η Rothschild είναι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Eurobank.

Το βασικό ερώτημα, βέβαια, είναι το τι μπορεί να σημαίνει για όλους αυτή η συγχώνευση σε πρακτικό επίπεδο. Ας δούμε λοιπόν τα βασικά θέματα που ανακύπτουν.