Συγκυβέρνηση... χωρίς εκλογές!

thumbΣυγκυβέρνηση με εκλογές ή χωρίς αυτές; Ο Γιώργος Πα­πανδρέου θα δώσει «δαχτυ­λίδι» στον Βενιζέλο; Ή θα φορέσει... «βέρα» στον Σαμαρά; Ή μήπως θα τραβήξει το κάρο μέχρι αυ­τό να πέσει στον γκρεμό παίρνοντας μαζί του τον αγωγιάτη; Όπως κι αν τις δούμε, καμιά από τις διαθέσιμες επι­λογές του πρωθυπουργού δεν μπορεί να θεωρηθεί ευοίωνη. Κάθε άλλο...

Εξ άλλου το κρίσιμο δεν είναι τι θα προτιμούσε ο ίδιος, αλλά τι υπαγο­ρεύει η (αμείλικτη πλέον) πραγματι­κότητα. Ποια είναι η κατάσταση με δυο λόγια; Αφήνουμε ένα πολύπειρο τραπεζικό στέλεχος - το οποίο σε κα­μιά περίπτωση δεν διάκειται εχθρικά προς τη μεγάλη τραπεζική συγχώνευ­ση των Alpha Bank και Eurobank! -να την περιγράψει:


«Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε πάνω σε ένα κρουαζιερόπλοιο, το οποίο διαθέτει τέσσερις πολυτελείς σουίτες. Κι ας υποθέσουμε ότι ενο­ποιούμε τις δύο απ' αυτές για να φτι­άξουμε μια πολύ μεγαλύτερη και πιο πολυτελή. Δεν καταλαβαίνω τη χρη­σιμότητά της, αν το πλοίο πέσει στα βράχια»...

Αυτός ο διάχυτος φόβος λοιπόν ορί­ζει το οικονομικό και το πολιτικό παι­χνίδι της χώρας μας αυτή την περίοδο. Οι περισσότερες εκτιμήσεις των διε­θνών και των εγχώριων οικονομικών παραγόντων συγκλίνουν στην απειλή ενός «ξαφνικού θανάτου», ο οποί­ος, λόγω της δραματικής κατάστασης της οικονομίας και του εκτροχιασμού όλων των στόχων τρόικας και κυβέρ­νησης, μπορεί να επέλθει ακόμη και χωρίς εξωτερική «συνέργεια» (π.χ. την άρνηση της τρόικας να καταβάλει την... «επόμενη δόση»).

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση πολλοί, από την Κομισιόν και τους λοιπούς ευρωκράτες μέχρι την εγχώ­ρια διαπλοκή και τις κομματικές τους εκφράσεις, ουρλιάζουν προς τα δύο μεγάλα κόμματα: «Βρείτε τα τώρα! Κι αν δεν μπορείτε, τραβάτε σε εκλο­γές για να τα βρείτε μετά». Εξ ου και η φιλολογία περί «συναίνεσης» απα­σχολεί τα ΜΜΕ πολύ περισσότερο από το πραγματικό πρόβλημα: την κατάρρευση της χώρας. Η οποία μπο­ρεί να προκληθεί ακόμη και εξαιτίας των περιπλοκών στη διαδικασία που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου.

Πόσο εύκολες όμως είναι αυτές οι επιλογές, ακόμη κι ένα βήμα πριν από τον γκρεμό;

topontiki.gr