"Τα πανεπιστήμια δεν είναι τσιφλίκι κανενός"


Την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης για τα 37 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να γίνει αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις και τόνισε ότι η παράταξη δεν έχει εγκαταλείψει τις αξίες του. "Σήμερα είμαστε πιο Σοσιαλιστές από ποτέ", σημείωσε, εξηγώντας ότι σήμερα δίνουν διπλό αγώνα κατά της κρίσης και για την ισότητα και την ισονομία.

"Τριάντα επτά χρόνια μαζί, είμαστε μία γροθιά, δώσαμε αγώνες για αξίες που θέτουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής. Δώσαμε αγώνες για τη Δημοκρατία" δήλωσε.



"Η ίδρυσή μας ήρθε να εκφράσει οράματα του ελληνικού λαού και της Ελλάδας, να ικανοποιήσει την ανάγκη εκπροσώπησης ενός τμήματος του λαού που ήταν στο περιθώριο. Παρά τις περιπέτιεες μάθαμε και καταφέραμε πολλά", ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δημιούργησαν μία Ελλάδα μέσα στις 30 πιο ευημερούσες χώρες του κόσμου.

"Σήμερα πάλι είναι η δική μας παράταξη που καλείται να βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση και να την κάνει να σταθεί στα δικά της πόδια" δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι "οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013 και μέχρι τότε όχι μόνο θα έχουμε πετύχει η Ελλάδα να βγαίνει από την κρίση αλλά θα έχουμε ολοκληρώσει τόσες και τέτοιας σημασίας αλλαγές που θα έχουν βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της Ελλάδας στο μέλλον".

Ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις που έφερε το ΠΑΣΟΚ, με ιδιαίτερη αναφορα στην Παιδεία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες τομές με "διάλογο αλλα ασυμβίβαστοι ως προς το στόχο". Έκανε λόγο για το φαινόμενο των επαγγελματιών συνδικαλιστών των φοιτητών. Ας μην ματαιοπονούν. Τα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν γιατί δεν είναι τσιφλίκι κανενός".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Υγεία, λέγοντας ότι εκτοξεύτηκαν τα κόστη χωρίς υπηρεσίες στον πολίτη και ότι παράλληλα μία μερίδα που είχε συνηθίσει σε προνόμια αντιδρά στις αλλαγές.

Αυστηρό μήνυμα έστειλε και προς την πλευρά των τραπεζών λέγοντας ότι πρέπει να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μολις οι συνθήκες ευνοήσουν ειδάλλως - όπως είπε- το κράτος θα ασκήσει το δικαίωμα που του δίνει η στήριξη που τους έχει παρέχει ως τώρα.




Υποστήριξε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να δοθεί λόγος στον λαό, κάνοντας αναφορά στο νόμο περί ευθύνης υπουργών που - όπως είπε - χρησιμοποίησε η ΝΔ για να άρει ευθύνες δικών της πολιτικών προσώπων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κρίση έπληξε την Ελλάδα αλλά αφορά συνολικά την Ευρωζώνη και υπογράμμισε την ανάγκη για μία πιο ισχυρή δημοκρατική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση που θα εξυγιάνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα σταματήσει τη διαρροή πόρων.

"Από την πρώτη στιγμή μίλησα για την ανάγκη αναπτυξιακής στρατηγικής" δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφέροντας τον φόρο Τόμπιν, τον φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την ανάγκη προστασίας από τις αγορές παραγώγων και από τους οίκους αξιολόγησης, που σήμερα ρυθμίζουν τις τύχες των λαών χωρίς καμίας νομιμοπόιηση, όπως είπε.

"Εμείς μιλήσαμε πρώτοι για τα ευρωομόλογα. Πολλά από όσα λέγαμε ακουγονταν αιρετικά αλλά σήμερα είναι στο τραπέζι επίσημα ή άτυπα και είναι στο δρόμο της εφαρμογής", πρόσθεσε τονίζοντας ότι αυτές οι προτάσεις γίνονται σταδιακά αποδεκτές στην ΕΕ.



Ο ίδιος μίλησε για το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά, που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κρίση και δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ειναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διορθωση αυτών των φαινομένων "με παρρησία" όπως είπε γιατί αυτή την εντολή έδωσε στο ΠΑΣΟΚ ο ελληνικός λαός με τις εκλογές.

“Αυτή είναι η απάντησή μας στην κρίση. Διαχειριζόμαστε το χρέος και το ελλειμμα που μας άφησε η ΝΔ. Θα κλείσουμε τον κύκλο μέσα σε δύο χρόνια, έχοντας αφήσει πίσω μας την Ελλάδα της ευνομίας και των ίσων δικαιωμάτων”, τόνισε.



Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στα μέλη του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν από τη ζωή και ειδικά στον Σάκη Πεπονή."Σε αυτούς χρωστάμε να μην εγκαταλείψουμε τις αξίες μας" τόνισε και πρόσθεσε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ φαίνεται η ανάγκη εφαρμογής των αξιών του Σοσιαλισμού.



Τα μέτρα ασφαλείας στο γήπεδο του Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο είναι αυστηρά.
 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εισήλθε στην κατάμεστη αίθουσα του αθλητικού κέντρου συνοδευόμενος από τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλη Καρχιμάκη χειροκροτούμενος από τα στελέχη του κινήματος που είχαν ήδη πάρει θέση στην αίθουσα.

Χαιρέτησε αρκετούς εξ αυτών και πήρε θέση στο προεδρείο, μετά την εκλογή του οποίου άρχισε την εισήγησή του ο γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη.

Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των συνέδρων ενώ έχουν προγραμματιστεί και συζητήσεις σε οκτώ θεματικά εργαστήρια για την οικονομία, την κοινωνία, τη δημόσια διοίκηση και την ανάπτυξη.

Γενέθλια με κρίση 

Τα γενέθλια έρχονται σε μία ομολογουμένως δύσκολη περίσταση για το ΠΑΣΟΚ που ξεκίνησε με το “Τσοβόλα δώστα όλα” και κατέληξε στο “μαζί τα φάγαμε” και στις περικοπές παντού ακόμη και στην Υγεία και την Παιδεία αλλά και με πολλούς υπουργους να βρίσκονται “στα μαχαίρια”.

Μαχαίρι έχει πέσει όμως και στα εκλογικά ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, του οποίου η εικόνα έχει φθαρεί πλέον λόγω του καθεστώτος εκτεταμένης διαφθοράς που κυριαρχεί στη χώρα και λόγω των πολλών σκανδάλων που δημιουργήθηκαν κατά τη διακυβέρνησή του.

“Στόχος της Συνδιάσκεψης, να αξιολογήσουμε και πάλι τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κρίση, να σταθμίσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να χαρτογραφήσουμε τα επόμενα βήματα, ώστε να προτείνουμε με ειλικρίνεια και ενάργεια το συνολικό σχέδιο μας για τη χώρα και για τα χρόνια που έρχονται” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.



http://www.newsit.gr/