"Φουντώνουν" τα σενάρια για εκλογές!


Μείζονες πολιτικές εξελίξεις εκτιμάται πως θα επιφέρει το νέο Μνημόνιο και η -μετα Λουξεμβούργου- εποχή, καθώς οι Βρυξέλλες πιέζουν για εθνική συνεννόηση και πιθανόν κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ πλέον πολύ πιθανές φαντάζουν οι πρόωρες εκλογές.

«Η διαδικασία της Πορτογαλίας αποτελεί προηγούμενο για όποια χώρα του μηχανισμού βαδίσει προς εκλογές» πρόκειται να προειδοποιήσουν προσεχώς την Αθήνα οι Βρυξέλλες, καθώς η τρόικα είναι θορυβημένη από την πολιτική ρευστότητα που δημιουργείται στην Ελλάδα, την οποία επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αν, δηλαδή, τελικά η χώρα οδηγηθεί κάποια στιγμή σε πρόωρες κάλπες, θα πρέπει τα κόμματα εξουσίας να δεσμευτούν ότι θα τηρήσουν απαραίτητα τους όρους του Μνημονίου, διαφορετικά θα σταματήσει η χρηματοδότηση...



Το νέο Μνημόνιο, άλλωστε, είναι σαφές ότι δεν μπορεί αυτή τη φορά να είναι αποδεκτό μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς η διάρκειά του ξεπερνά τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης. Συνεπώς, πολιτικά για την ψήφισή του θα απαιτηθούν εκ των πραγμάτων είτε τα τρία πέμπτα είτε και τα δύο τρίτα της Βουλής, διαφορετικά διέξοδο θα αποτελέσει η κάλπη.

Ο Χάρης Καστανίδης

Παρά, μάλιστα, την κυβερνητική απόφαση, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας να ψηφιστεί με πλειοψηφία 151 ψήφων, μετά τις νέες εξελίξεις και τις απαιτήσεις, πλέον, της τρόικας για αιματηρά μέτρα εκτιμάται ότι το όλο θέμα θα επανεξεταστεί.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Real.gr ένας τουλάχιστον υπουργός, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης έχει εισηγηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου με 180 ψήφους, ώστε πολιτικά να επιτευχθεί ένα μίνιμουμ συναίνεσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και πάντα με πολιτικό και όχι νομικό σκεπτικό φέρεται να βρίσκεται και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Εθνική Ελλάδος» στην κυβέρνηση

Ενόψει της νέας πολύ σκληρής περιόδου πληθαίνουν οι εισηγήσεις ή και οι πιέσεις (και όχι μόνο από εξωθεσμικά κέντρα ή συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα) προς τον πρωθυπουργό για την συγκρότηση κυβέρνησης και με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Χαρακτηριστική περίπτωση υπήρξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας που με δηλώσεις του στη Real News ζήτησε «να δούμε την κυβέρνηση όχι ως παραταξιακό, αλλά ως εθνικό σχήμα».

«Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ διαθέτει δυνάμεις που ανανεώνουν και αναβαθμίζουν την κυβέρνηση. Ασφαλώς, όμως, σε μια τέτοια έκτακτη περίοδο που εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα για τις συγκεκριμένες συνθήκες οφείλουμε να δούμε την κυβέρνηση όχι απλώς ως παραταξιακό, αλλά ως εθνικό σχήμα. Ναι, λοιπόν, στην αξιοποίηση προσώπων που εντάσσονται σε αυτό το προγραμματικό μέτωπο, ασχέτως αν κατέχουν βουλευτική έδρα ή ανήκουν σε κομματική οργάνωση» εκτιμά χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.

Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι εκείνα του Λουκά Παπαδήμου (ο οποίος δεν φέρεται πρόθυμος, ενώ είχε αρνηθεί την προηγούμενη φορά που του έγινε πρόταση), του Γιάννη Στουρνάρα (ο οποίος, πάντως, με συνέντευξή του την προηγούμενη Κυριακή, άφησε σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού, δυσκολεύοντας την επαναπροσέγγιση), του Αλέκου Παπαδόπουλου και του Σπύρου Θεοδωρόπουλου της Chipita που ορισμένοι τον προτείνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για υπουργό Ανάπτυξης.

Από τον κρατικό μηχανισμό ακούγονται τα ονόματα του Τάσου Γιαννίτση και του Βασίλη Ράπανου, ενώ πάντα υπάρχουν από την ΚΟ ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Πέτρος Ευθυμίου, η Βάσω Παπανδρέου, ο Ηλίας Μόσιαλος, ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο σενάρια που προωθούνται στο παρασκήνιο για κυβέρνηση προσωπικοτήτων όπως π.χ. ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης ή ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτης Γεννηματάς.

Στο στόχαστρο ο «τσάρος»…

Η δραματική εξέλιξη που είχε η διαπραγμάτευση του Λουξεμβούργου και το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε η μυστικότητά της φέρει στη δίνη του κυκλώνα τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ακόμα και συνάδελφοί του υπουργοί τον κατηγορούν ότι δεν έπρεπε να δεχθεί η συνάντηση να είναι μυστική, έστω βεβαίως και αν ελάχιστα αυτό εξαρτιόταν από τον ίδιο τον «τσάρο» ή αν η πρακτική της Παρασκευής αποτελεί πάγια τακτική των Βρυξελλών.

Το μεγαλύτερο πλήγμα, ωστόσο, για τον υπουργό Οικονομικών είναι η αποτυχία των στόχων της ακολουθούμενης πολιτικής και η εκπλήρωση των στόχων του Μνημονίου, γεγονός που οδηγεί στην αναζήτηση νέων μέτρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στον ανασχηματισμό θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο παραμονής στη θέση του και ήδη ο πρωθυπουργός «ζυγίζει» την περίπτωση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Αν ο κ. Βενιζέλος επιλεγεί για τη συγκεκριμένη θέση θα πρόκειται για μια εξέλιξη με σημαντικές επιπτώσεις και στο εσωκομματικό χρηματιστήριο του ΠΑΣΟΚ..

…Ακόμα και των εκσυγχρονιστών

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες του Real.gr, οι εκσυγχρονιστές –κυρίως αυτοί που εξακολουθούν να έχουν αναφορά στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού– αποφάσισαν να εντείνουν την κριτική τους στην κυβέρνηση, κάτι που θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, με συνεντεύξεις στελεχών του συγκεκριμένου μπλοκ.

Στις 18 Μαΐου

Την Τετάρτη 18 Μαΐου, της Μεσοπεντηκοστής, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο, αμέσως, μετά θα κατατεθεί στη Βουλή. Μετά από δύο αναγνώσεις, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Κοινοβουλίου το Πρόγραμμα θα έρθει για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, κάτι που αναμένεται να συμβεί την πρώτη βδομάδα του Ιουνίου.
real.gr