Βήμα - βήμα η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης

Αντιμέτωποι με την εφορία θα βρεθούν μέσα στο Μάιο 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πρέπει να προσέξουν συγκεκριμένους κωδικούς, αλλά και τη δήλωση των αποδείξεων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, οι αποδείξεις θα πρέπει να υποβληθούν μαζί με τη δήλωση, σε ξεχωριστό φάκελο.

Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί είτε έντυπα με συστημένη επιστολή στην εφορία, είτε αυτοπροσώπως στη ΔΟΥ σας είτε ηλεκτρονικά μέσω του www.gsis.gr. 

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:...



-Έχουν προστεθεί επτά νέες ερωτήσεις. Αφορούν όσους εξαιρούνται από την προσκόμιση αποδείξεων, δηλαδή αφορά όσους είναι διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας, δημόσιοι υπάλληλοι εξωτερικού, φυλακισμένοι, κάτοικοι Ε.Ε. που αποκτούν εισόδημα πλέον 90% στην Ελλάδα.

-Οι γονείς αναγράφουν τον αριθμό των παιδιών (003-004) για να τύχουν του πρόσθετου αφορολογήτου 1.500 ευρώ για το πρώτο παιδί, 3.000 ευρώ για δύο, 11.500 ευρώ για τρία και 2.000 ευρώ για καθένα από το τέταρτο και πάνω.

-Αν ο εργοδότης δεν σας έδωσε βεβαίωση αποδοχών, λόγω οικονομικής αδυναμίας, επίσχεσης εργασίας, πτώχευσης ή για λόγους ανωτέρας βίας (κατάληψη) ή αν δεν σας πλήρωσε, δεν αναγράφετε αυτές τις αποδοχές και συνυποβάλλετε υπεύθυνη δήλωση εξηγώντας το λόγο.

-Τα καθαρά εισοδήματα (αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι φόροι), μόνο από μισθωτή εργασία, αθροίζονται και το συνολικό ποσό αναγράφεται στους κωδικούς 301-302. Σε αυτά εντάσσονται δωροεπιταγές, διατακτικές, επίδομα θέσης και ευθύνης, παροχή για οικιακό προσωπικό, δαπάνη ενοικίασης κατοικίας, τεκμαρτό ενοίκιο όταν διατίθεται κατοικία, ωφέλεια από άσκηση δικαιώματος μετοχών, παραχώρηση αυτοκινήτου για εργοστασιακή τιμολογιακή αξία άνω των 15.000 ευρώ, επίδομα στολής προσωπικού, επίδομα διαχειριστικών λαθών ή ταμείου, έξοδα κίνησης, επίδομα ασθενείας, συντάξεις ΟΓΑ, αποζημιώσεις εκπαιδευτικών, επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης, αμοιβές γιατρών σε απογευματινά εξωτερικά ιατρεία ΕΣΥ και επίδομα ΟΑΕΔ αν τα υπόλοιπα εισοδήματα ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.

-Η κύρια σύνταξη αναγράφεται στους κωδικούς 303-304 και ξεχωριστά στους κωδικούς 321-322 η επικουρική, τα μερίσματα και βοηθήματα από μετοχικά ταμεία, αρωγής ή αλληλοβοήθειας ή επικουρικά.

-Η επιχειρηματική αμοιβή δηλώνεται στους κωδικούς 403-404 και φορολογείται βάσει κλίμακας.

-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τζίρο μέχρι 150.000 και 300.000 ευρώ αντίστοιχα, μπορεί να ενταχθούν σε αυτοέλεγχο, που πλέον καθίσταται ακριβότερος, καθώς οδηγεί σε υψηλότερα καθαρά κέρδη ο νέος τρόπος υπολογισμού των εξωλογιστικών κερδών.

-Τα κενά ακίνητα για διάστημα έξι μηνών και άνω αποδεικνύονται με την προσκόμιση λογαριασμού κοινής ωφέλειας, όπως ΔΕΗ.

-Το εισόδημα από τόκους, μερίσματα, τίτλους και γενικά κινητές αξίες προερχόμενες από το εξωτερικό δηλώνεται στους κωδικούς 295-296.

-Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, τα γνωστά τεκμήρια, διευρύνθηκαν και έγινα πιο αυστηρά, καθώς εντάσσονται πλέον ακόμα και η πρώτη κατοικία, το ενοικιαζόμενο ακίνητο, τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και η δαπάνη για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων και δασκάλους.

-Εκτός των τεκμηρίων διαβίωσης υπάρχουν και τα τεκμήρια απόκτησης, το πόθεν έσχες. Εντάσσονται ακίνητα, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη, αεροσκάφη, κινητά αξίας άνω των 10.000 ευρώ, ανέγερση οικοδομών, πισίνες, δωρεές ή γονικές παροχές ή χορηγίες χρημάτων, καθώς και τοκοχρεολυτική δόση απόσβεσης δανείων (προς οποιονδήποτε) ή πιστώσεων. Δηλώνονται τα πραγματικά ποσά αγοράς και επισυνάπτονται αντίγραφα συμβολαίων, βεβαιώσεις ή άλλα αποδεικτικά. Στα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνονται ακόμα και τα έξοδα απόκτησής τους (όπως συμβολαιογραφικά, δασμοί, φόροι κ.λπ.).

-Στην πρώτη κατοικία έχουμε τρία καθεστώτα: απαλλαγή από τεκμήριο πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. αν αποκτήθηκαν 1.1.-22.4.2010, τεκμήριο από το πρώτο τ.μ. επιφάνειας για αποκτηθέντα 23.4.-16.12.2010 και απαλλαγή μέχρι 120 τ.μ. και αξίας μέχρι 200.000 ευρώ για αποκτηθέντα από 17.12.-31.12.2010.

-Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ διατηρείται μόνο αν προσκομιστούν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών. Δεν απαιτούνται αποδείξεις για εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ, απαιτείται το 10% για 6.001-12.000 ευρώ και το 30% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 30.000 ευρώ. Ο φορολογούμενος που δεν προσκομίσει αποδείξεις επιβαρύνεται με φόρο 10% επί του ποσού των δαπανών που του λείπουν. Αν υποβάλει περισσότερες αποδείξεις, συνολικά μέχρι 15.000 ευρώ, θα έχει μπόνους φόρου 10% επί των πρόσθετων αποδείξεων που δεν χρειάζεται για να καλύψει το αφορολόγητο.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», αν από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύψει επιστροφή φόρου και θέλετε να αποφύγετε την ταλαιπωρία στο γκισέ, τότε αναγράψτε τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού για να τα καταθέσουν αυτόματα. Επιστροφές άνω των 1.500 ευρώ πληρώνονται μόνο έπειτα από έλεγχο για τυχόν οφειλές.



real.gr