Ντερούζ: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Σε συνέντευξη του στη βελγική εφημερίδα «Ντε Ταϊντ» ο Σερβάς Ντερούζ αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα. Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της τρόικας στους πρώτους μήνες υλοποίησης του προγράμματος έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, αν και όπως σημείωσε, «επρόκειτο κυρίως για τεχνικά εύκολες εξοικονομήσεις, που προήλθαν από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

«Τώρα, στην ατζέντα περιλαμβάνονται πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις: ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρύθμιση της υγειονομικής ασφάλισης, αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο Σερβάς Ντερούζ, ο οποίος .......ανέφερε ότι αυτές οι προσπάθειες «απαιτούν χρόνο και συναντούν μεγαλύτερη πολιτική αντίσταση».

Στη διάρκεια του ελέγχου της επόμενης εβδομάδας ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα ανέφερε ότι θα εξεταστούν οι εξοικονομήσεις περίπου 20 δισ. ευρώ που θα πρέπει να γίνουν την περίοδο 2012-2014 αλλά και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

Χάρη στις ιδιωτικοποιήσεις, θα μπορέσει να μειωθεί το κρατικό χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, που θα επιτρέψει στο χρέος να γίνει πολύ πιο βιώσιμο, είπε ο Σερβάς Ντερούζ, ο οποίος θεωρεί πάντως ότι «θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια, προτού οι αγορές ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα».

Σε ότι αφορά στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που ετοιμάζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ο Σερβάς Ντερούζ υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυσή μας, το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2012 και μετά θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί».

«Η ταχύτητα με την οποία θα μειωθεί το χρέος θα καθοριστεί κυρίως από τρεις παράγοντες: Την τήρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 5,5%, τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις και την οικονομική ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Σε ερώτηση για το αν τελικά η Ευρώπη ενδιαφέρεται περισσότερο, όχι να σώσει την Ελλάδα, αλλά να σώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους πολλά ελληνικά ομόλογα, ο Σερβάς Ντερούζ εκτίμησε ότι «η οικονομική σταθερότητα είναι δημόσιο αγαθό, από την οποία όλοι μπορούν να επωφεληθούν. «Αν οι Έλληνες δε διασωθούν, τα πράγματα θα είναι χειρότερα για όλους».

«Καταστροφική μία αναδιάρθρωση»

Αναφερόμενος ειδικότερα στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, ο Σερβάς Ντερούζ είπε χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος δεν έχει καταλάβει αρκετά ποιο είναι το κόστος και υπερεκτιμά τα οφέλη».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμφωνία με την Ελλάδα προβλέπει ότι η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ, από το 2014 έως το 2020. Το 2009, υπήρχε πρωτογενές έλλειμμα περίπου 10%, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό 16 μονάδων. Ως εκ τούτου, όπως τονίζει ο Σερβάς Ντερούζ, ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα αναδιάρθρωνε κατά το ήμισυ το χρέος της, θα εξακολουθούσε να χρειάζεται πλεόνασμα περίπου 3% και στην ουσία, λοιπόν, «δεν θα άλλαζαν και πολλά».

Ο Σερβάς Ντερούζ ανέφερε επίσης ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ αναδιάρθρωση στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης και επισήμανε ότι μια αναδιάρθρωση χρέους θα ήταν ακόμη πιο επιζήμια για την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη, περισσότερο και από την περίπτωση της «Lehman Brothers».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις «τρομερές προσπάθειες» που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας και των στατιστικών αναθεωρήσεων, το έλλειμμα μειώθηκε το 2010 μόνο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 10,5%.