ΟΙ … ΚΟΜΜΑΤΟΚΥΝΕΣ (κοινώς τα κομματόσκυλα)

Το αναρτούμε και πάλι διότι από λάθος είχε βγει το μισό κείμενο.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΥΣΙΑΣ

Αναρωτιέμαι για πόσο ακόμα, οι κυβερνήσεις θα επιμένουν να τοποθετούν στους οργανισμούς του δημοσίου, κομματικά στελέχη;
Για πόσο ακόμα αυτή η νοοτροπία θα μπαίνει τροχοπέδη, στην πρόοδο της παραγωγικής διαδικασίας αυτών των οργανισμών, υποβαθμίζοντας την νοημοσύνη του λαού, κυρίως την ευρωστία της εθνικής του οικονομίας, αφήνοντας την ανικανότητα, στον «ίσκιο» της να ζει και να βασιλεύει.
Γιατί ποιός ικανός άνθρωπος, με γνώσεις, με κύρος, με αξίες, θα μπορούσε να περιμένει από το κόμμα του, να τον τοποθετήσει σε μια θέση κλειδί, που ούτε σε όνειρο δεν την είχε δει ποτέ πριν. Να βρεθεί ξαφνικά στην κορυφή της ιεραρχίας, δεσπότης, χωρίς να ξέρει  δηλαδή, τον ρόλο του διάκου, του παπά, του αρχιμανδρίτη, και χωρίς να υποπτευθεί κανείς, στους … πονηρούς καιρούς μας, πως μια τέτοια χαριστική θέση, άλλα κρύβει .
Ουρανοκατέβατος κυβερνήτης, στο τιμόνι της προόδου, ξέροντας μάλιστα πως και σε όσα βράχια κι αν τη ρίξει, αυτή την πρόοδο, κανένας........... παράγοντας θεσμικός, δικαστής ας πούμε, η άλλος, δεν θα βρεθεί να του πει «ΕΛΑ ΕΔΩ ΡΕ τι έκανες ; για πλήρωσε τώρα»
Το κόλπο είναι καλά στημένο, μα πια δεν «πουλάει», γιατί αποκαλύφθηκε, κυρίως τις δυο τελευταίες δεκαετίες, που βλέπουμε πλέον τα κόμματα και τα στελέχη τους, να λειτουργούν ως εισπράκτορες ανόμων αγαθών, ως διεκπεραιωτές προσωπικών τους ωφελημάτων.
Ποιός θα πάει να ταχθεί σήμερα, στις γραμμές ενός κόμματος εξουσίας, εάν δεν έχει τους ίδιους «πλάγιούς» του πόθους, με τα υπόλοιπα στελέχη, που βλέπουν την εξουσία, ως μέσο καλοπέρασης και μόνο …. Ως μέσο ευημερίας και για τα τρισέγγονά τους.
Ποιός άξιος και ικανός, θα πάει να στηθεί στα … τέσσερα, περιμένοντας την επιφώτηση της Ιπποκράτους, ή της Συγγρού, για την αξιολόγησή του, ως πρόεδρος ενός οργανισμού, που ουδέποτε πριν, πιθανόν και να μην τον είχε ακουστά.
Γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι ικανοί, μορφωμένοι, με ήθος και διάθεση προσφοράς, που η αξιοπρέπειά τους δεν τους επέτρεψε ποτέ να γίνουν πιόνια κομματικών σκοπιμοτήτων, χωρίς αυτό να σημαίνει, πως δεν έχουν τη δική τους ιδεολογία ο καθένας, κρυμμένη στο πιο ιδανικό σημείο της ψυχής τους.
Και αυτοί παραμένουν αναξιοποίητοι, μιας και δεν αντέχουν τη γλίτσα από το γλείψιμο των παρατρεχάμενων …..
Τα δυο κόμματα εξουσίας, θέλουν να επανδρώνουν τους οργανισμούς με τα δικά τους σκιάχτρα, που σε ρόλο ρομπότ υπηρετούν το σύστημα, με τον τρόπο που αυτό θέλει να κουκουλώνει τις ανομίες του, ώστε όλοι μαζί να τρώνε χωρίς παρενοχλήσεις.
Να γιατί η χώρα πήγε κατά διαόλου. Να γιατί δεν υπάρχει ούτε μισός οργανισμός του δημοσίου που να μην είναι υπερχρεωμένος, με χιλιάδες ακίνητα στην ιδιοκτησία του κράτους και όλοι οι οργανισμοί, για τις υπηρεσίες τους, να νοικιάζουν από ιδιώτες κτήρια με εξωπραγματικά ενοίκια. Και αυτό γιατί, ο διορισμένος πρόεδρος, πήρε την ικανοποιητική του μίζα από τον ιδιοκτήτη για να συμπράξει στην συμφωνία ….
Και μόνο αυτά; Οι μίζες από τις προμήθειες, από τις αναθέσεις έργων, από όλες τις  δραστηριότητες του οργανισμού, μέχρι και από τα γραφεία καθαρισμού βγάζουν μίζα, μίζα που την πληρώνει μετά με αίμα, η κάθε Κούνεβα.
Και παρόλα αυτά το άθλιο κράτος, εξακολουθεί να έχει κύριο γνώμονα, όχι την αξία και την ανιδιοτέλεια του υποψήφιου προέδρου, ενός οργανισμού, άλλα την κομματική του ταυτότητα, και το πόσο οσφυοκάμπτης είναι ο …  «πρόεδρος»
Ένα τυπικό παράδειγμα, που το γνωρίζω καλά ύστερα από τριάντα πέντε χρόνια θητείας … Τόσους και τόσους ικανότατους ανθρώπους, έχει βγάλει το μεγάλο σχολείο της ΕΡΤ, από τεχνικούς, σκηνοθέτες και δημοσιογράφους, έως καλλιτέχνες, με σεβασμό και αγάπη στη τέχνη τους.
Ανθρώπους ανιδιοτελείς, που τιμούν το ψωμί που φαγάνε τόσα χρόνια, και που πραγματικά πονάνε και αγαπάνε την ΕΡΤ.
Και όμως η κυβέρνηση, κανέναν από αυτούς δεν εμπιστεύτηκε, για να εξυγιάνει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, τον παρέδωσε άνευ ορών, στα κομματικά της στελέχη, τα όποια και διαχειρίζονται έναν χώρο, που ουδέποτε πριν, γνώριζαν τον τρόπο λειτουργίας του. Επίδοξος Τρύφων Σαμαράς, ο κ. Παπαγεωργίου στου κασίδη το κεφάλι, ένας δικηγόρος που υπηρέτησε επαρκώς ίσως, το στρατηγείο της Χαριλάου Τρικούπη, την Ιπποκράτους δεν την πρόλαβε, γιατί ήδη ήταν στην Αγία Παρασκευή.
Και ο φίλτατος Λάμπης Ταγματάρχης, ραδιοφωνατζής ναι, οργανωτικός στην Φιλμ-νετ ναι, αλλά ο 4ος όροφος της Αγίας Παρασκευής είναι διαφορετικός τελείως από τα δυο αυτά που γνωρίζει.
Το αποτέλεσμα;  Η συνέχιση της απίστευτης διασπάθισης των πόρων της ΕΡΤ, πάνω στα χνάρια του Στάγκου και του Παναγόπουλου, με το 100% σχεδόν της παραγωγής, να φεύγει έξω, σε ιδιώτες, απίστευτα και προκλητικά υπερκοστολογημένα, για ευνόητους φυσικά λόγους.
Ακόμα και απλές ενημερωτικές εκπομπές, όπως του Κούλογλου και του Βαξεβάνη, και του τουριστικού περιεχομένου όπως της Τσόκλη, καλλιτεχνικού ψυχαγωγικού, όπως του Σπύρου Παπαδόπουλου, να μην γίνονται εσωτερικές παράγωγες, αλλά εξωτερικές, με κόστος δημιουργίας πέντε και έξι φορές πάνω από το πραγματικό, για τους ίδιους πάντα αυτονόητους λόγους …..
Και φυσικά μέσα σ’ αυτό το πανδαιμόνιο ασχετοσύνης βρίσκουν … θαλπωρή κάτι αετονύχηδες «ΑΡΧΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ» σαν τον κ. Καλφαγιάννη και την παρέα του, βρίσκει και η ΠΡΟΣΠΕΡΤ την ευκαιρία, να ασκήσει συνδιοίκηση, κάνοντας (για ευνόητους πάντα λόγους) την κουφή και την στραβή, στα όσα κουφά στραβά κι ανάποδα συμβαίνουν στην Αγία Παρασκευή.
Μάταια  λοιπόν ο Πρωθυπουργός, περιμένει από αυτή την «παρέα» που ασκεί διοίκηση στην ΕΡΤ να μετατρέψουν κάποτε την δημόσια τηλεόραση, σε μια αξιόπιστη φωνή του κυβερνητικού έργου, και της οποίας προσπάθειας γίνεται επ’αυτου, να την μετατρέψουν, ως ένα αξιόπιστο εργαλείο προπαγάνδας, και ουσιαστικής ενημέρωσης …..
Όπως ήταν κάποτε, την περίοδο του Ανδρόνικου Μαρκάκη, της Γιολάντας Τερέντσιο, του Βίκτωρα Νέτα και του Μάκη Γιομπαζολιά …..
Όσο θα επιμένει η κυβέρνηση, να διατηρεί την εν λόγω παρέα, μόνο χρέη θα σβήνει, ταΐζοντας τα αδηφάγα στομάχια των εξωτερικών παραγωγών, όπως του πολλά βαρύ και παντού χωμένου, Μπόμπολα …..
Και σαν την ΕΡΤ, εκατοντάδες οργανισμοί του δημοσίου, στελεχωμένοι με κομματικά κριτήρια, θα πνίγουν κάθε αναπτυξιακή έννοια, αυτού του τόπου.
Και όλους τους μισθούς των υπαλλήλων να πάρει η κυβέρνηση, όλες τις συντάξεις να καταργήσει, αυτές τις Λερναίες Ύδρες, που λέγονται οργανισμοί του δημοσίου, δεν θα καταφέρει να τις χορτάσει.
Κάνε λοιπόν την «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΟΥ» Πρωθυπουργέ, ΕΞΑΘΛΙΩΣΕ τα «περήφανα γηρατειά», ΑΦΑΙΜΑΞΕ «το καλάθι της νοικοκυράς», ΔΙΕΛΥΣΕ τον κοινωνικό ιστό, μόνο τους ΚΟΜΜΑΤΟΚΥΝΕΣ σου μην ξεβολέψεις, ας τους αυτούς στην μακαριότητα τους και στην κονόμα τους …..
Άλλωστε …. Νοικοκύρεμα τι σημαίνει;  Χάλασμα στην μόστρα της αρπαχτής, για τέτοια δύσκολα είμαστε τώρα ; Ο καιρός να περνάει ….
Κι όσο για την Ελλάδα ;
Η πρώτη φορά είναι που ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ; Ή η τελευταία …..
 
ΛΥΣΙΑΣ