Επιστρατεύει μισθοφόρους ο Καντάφι-προετοιμάζεται για «χειρουργικά πλήγματα» το ΝΑΤΟ


Ποιες πληροφορίες πήρε το ΥΠΕΞ και το ΥΠΕΘΑ από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την Λιβύη. Εντονη κινητικότητα στην Σούδα και το FIR. Τι εκτιμούν στο ΓΕΕΘΑ για την κρίση.
Του Μανώλη Κυπραίου

Υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας για την πρόταση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες να «καθίσουν» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Καντάφι και αντιπολίτευση για την εξεύρεση λύσης;
Η απάντηση είναι μια: Όχι.
Πολλές αραβικές χώρες, ΗΠΑ και Ε.Ε. πιστεύουν πως με αυτό τον τρόπο ο Μουαμάρ Καντάφι θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο, για να προβεί σε αναδιάταξη των δυνάμεών του ώστε να προβεί σε μαζική αντεπίθεση.
Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, των βρετανικών και γαλλικών μυστικών υπηρεσιών και τα οποία μεταβίβασαν σε συμμαχικές χώρες-μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα-«απεσταλμένοι» του λίβυου ηγέτη σε αφρικανικές χώρες- με εκατομμύρια πετροδολάρια στις βαλίτσες τους-προχωρούν στην εξαγορά μισθοφόρων για να....... πολεμήσουν στον πλευρό του «κανταφικού» στρατού.
Παράλληλα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως εκατοντάδες πρώην άνδρες των ειδικών δυνάμεων και πιλότοι από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, έχουν έρθει σε επαφή με λίβυους αξιωματούχους προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, φυσικά με το «αζημίωτο».
Πρέπει να αναφέρουμε εδώ, πως αν και παλαιωμένος, ο οπλισμός π[ου διαθέτουν οι δυνάμεις του λίβυου ηγέτη είναι σοβιετικής κατασκευής των δεκαετιών ’60 και ’70 και είναι ηλίου φαεινότερο, πως εκπαιδευμένοι στα σοβιετικά οπλικά συστήματα είναι «περιζήτητοι» αυτήν τη στιγμή στη Λιβύη.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η προσπάθεια του Ούγκο Τζάβες είναι καταδικασμένη να αποτύχει, είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας. Θεωρείται «μη αποδεκτό» από τον Λευκό Οίκο και μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο «κόκκινος Ούγκο» να ενισχύσει το προφίλ στη διεθνή κοινότητα και κυρίως να στεφθεί με τις δάφνες του ειρηνοποιού.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει έρθει ήδη σε επαφή με πολλές αραβικές χώρες, δηλώνοντας την «δυσαρέσκειά του» σε περίπτωση αποδοχής εκ μέρους του Αραβικού Συνδέσμου της πρότασης του Ούγκο Τσάβες και όπως γίνεται γνωστό από όσα μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η «δυσαρέσκεια» αυτή των ΗΠΑ έχει γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου.

Κινητικότητα στην Λιβύη

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της Ελλάδας, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, παρατηρούν τα τελευταία 24ώρα έντονη κινητικότητα στην αμερικανική βάση της Σούδας, ενώ έχουν πυκνώσει οι πτήσεις αμερικανικών στρατιωτικών μεταφορικών αεροσκαφών, τόσο στην Ιταλία όσο και στην ίδια μας την χώρα.
Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, εκτιμούν πως δεν αποκλείεται η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, με τη συνδρομή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να προβούν σε «χειρουργικά πλήγματα» εναντίον των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, με σκοπό να ακυρώσουν την ικανότητα των δυνάμεων μισθοφόρων που διαθέτει ο λίβυος ηγέτης να προβούν σε αντεπιθέσεις εναντίον των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Αίτημα που ούτως ή άλλως έχει γίνει από την ηγεσία της αντιπολίτευσης προς τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.
Στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, εκτιμούν πως αν υπάρξουν «χειρουργικά πλήγματα» από αέρος, πιθανά θα επιφέρουν κλιμάκωση των επιχειρήσεων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «είτε το θέλουμε, είτε όχι ο πόλεμος κερδίζεται στο έδαφος».