Υπεγράφη η πρώτη σύμβαση με μειώσεις μισθών

Μειώσεις μισθών κατά 9% για την επόμενη διετία προβλέπει η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση, στην υπογραφή της οποίας προχώρησαν, στις 29 Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας Δράμας ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ.

Πρόκειται πιθανότατα για την πρώτη επιχείρηση, που προβαίνει σε τέτοια κίνηση, ενώ κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν δεκάδες άλλες εταιρίες στη βόρεια Ελλάδα, ιδίως σε περιοχές με υψηλή ανεργία, όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και το Κιλκίς...
 «Η συμφωνία υπεγράφη προληπτικά, γιατί η επιχείρηση διαβλέπει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, που σίγουρα θα είναι δύσκολο. Πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση της τιμής των προϊόντων της εταιρίας και η μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση τής λειτουργίας της στις νέες, δύσκολες, συνθήκες τής αγοράς. Με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας, το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο στη ΝΕΟΓΑΛ ήταν ούτως ή άλλως αρκετά υψηλό, πλησιάζοντας τα 30.000 ευρώ, οπότε ακόμη και μετά τη μείωση, οι μισθοί δεν είναι χαμηλοί» υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ, κ.Χριστόφορος Σεβαστίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τόνισε δε, ότι η υπογραφή της σύμβασης, με την οποία «οι περίπου 120 εργαζόμενοι συμφώνησαν σχεδόν ομόφωνα», δεν υπαγορεύτηκε από κάποια οικονομική ανάγκη της επιχείρησης. Η ΝΕΟΓΑΛ, πρόσθεσε, προβλέπεται να κλείσει τη χρήση 2010 με κερδοφορία.

Η επιχείρηση εγγυήθηκε στους 120 εργαζομένους τη διατήρηση των θέσεων εργασίας: «εδώ και πάνω από 45 χρόνια, δεν έχει απολυθεί κανένας» ανέφερε ο κ. Σεβαστίδης, ενώ η σύμβαση, που κατατέθηκε για γνωμοδότηση στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
Η αντίδραση
Σφοδρή ήταν η αντιδραση της ΓΣΕΕ που καταδικάζει σε ανακοίνωσή της τη συμφωνία και καλεί το σωματείο της επιχείρησης αλλά και το τοπικό εργατικό κέντρο να την ακυρώσουν. «Δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία και αιτιολογική βάση, ώστε η «συμφωνία» αυτή, του επιχειρησιακού σωματείου και της εργοδοσίας της ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ να γίνει αποδεκτή, γι’ αυτό πρέπει να ΑΚΥΡΩΘΕΙ πάραυτα. Κανένα συνδικάτο (Ομοσπονδία, Εργ. Κέντρο & Σωματείο) δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργήσει ως "λαγός" νομιμοποίησης των εργοδοτικών εκβιαστικών απαιτήσεων και να προσυπογράψει τέτοιου είδους συμφωνίες, ανοίγοντας την "πόρτα της κολάσεως". Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν στην συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται επίκληση των συνθηκών ανταγωνισμού της αγοράς ως δικαιολογία για τη μείωση μισθών!», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία και δηλώνει ότι αποδέχεται την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων μόνον ως «έσχατο μέτρο όταν η επιχείρηση απειλείται με κλείσιμο ώστε να διασωθούν όλες οι θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η μείωση των μισθών με τις νέες συλλογικές συμβάσεις μπορεί και να ξεπεράσει το 20% ή ακόμη και να υπερβεί, υπό προϋποθέσεις, το 40%, κάτι για το οποίο απαιτείται, όμως, η γραπτή συναίνεση του εργαζομένου.

Οι συστάσειςΑλλωστε, ειδική ερμηνευτική Εγκύκλιο, για την ενημέρωση των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών και των Σωματείων, επεξεργάστηκε η Νομική Υπηρεσία της ΓΣΕΕ, στην οποία επισημαίνονται τα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους κατά τη διαπραγμάτευση των Επιχειρησιακών Συμβάσεων.

 Στην εγκύκλιό η ΓΣΣΕ επαναλαμβάνει τη διαφωνία της με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τις οποίες θεωρεί έσχατο μέτρο και τονίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη διαδικασίας ΕΣΣΕ είναι η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των λοιπών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Επισημαίνει μάλιστα, ότι σε περίπτωση άρνησης του σωματείου, της κλαδικής οργάνωσης ή της Ομοσπονδίας στις προτάσεις της εργοδοσίας δεν μπορεί να ισχύσει ειδική επιχειρησιακή σύμβαση και συνεχίζει να ισχύει η κλαδική.

 Επαναλαμβάνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να συναφθεί ειδική ΕΣΣΕ, είναι να κατατεθεί από τον εργοδότη αλλά και από το σωματείο ή την Ομοσπονδία αιτιολογική έκθεση με τους λόγους που δικαιολογούν την πρόθεση για την υπογραφή της, στο Συμβούλιο κοινωνικού ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας. Τονίζει επίσης, ότι στην περίπτωση κατά την οποία στο πλαίσιο της Ειδικής Επιχειρησιακής σύμβασης είναι δυνατόν οι μισθοί αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική Σύμβαση δεν μπορούν να είναι κάτω από τις προβλέψεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Επιπλέον, η Συνομοσπονδία, συνιστά προς τα Σωματεία ότι παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται διάταξη στο νόμο για απαγόρευση των απολύσεων κατά την διάρκεια ισχύος της Ειδικής ΕΣΣΕ μπορεί και πρέπει να απαιτηθεί απ' τον εργοδότη η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας κατά την διάρκεια ισχύος της συγκεκριμένης σύμβασης.



TANEA