Αστροπελέκι σπάει την περίφηµη «οµερτά Καραµανλή»…


Γράφει ο Μαγια


Στη δίνη του σκανδάλου του Βατοπεδίου βυθίζεται και πάλι η ΝΔ, μετά το αστρο-πελέκι της Κατερίνας Πελέκη-Βουλγαράκη, στην Προανακριτική Επιτροπή. Η εμπλοκή του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και βασικών του συνεργατών, όπως είναι οι Ρουσόπουλος και Αγγέλου, αλλάζει τα δεδομένα και προκαλεί νέες σοβαρές εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς καλούνται πλέον να πάρουν σαφή θέση για το θέμα τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς όσο και ο προκάτοχός του κ. Κ. Καραμανλής.
Η έκρηξη της Κατερίνας Πελέκη είναι το σενάριο - εφιάλτης. Η συµβολαιογράφος δείχνει καθαρά το Μαξίµου ως επισπεύδοντα στις ανταλλαγές λιµνών και οικοπέδων για χάρη της Μονής Βατοπεδίου. Η ανθηρή γλώσσα, για το ποιος φοράει παντελόνια και ποιος όχι, εντυπωσιάζει.
Ωστόσο, το σηµαντικό είναι άλλο. Ώς τώρα οι δεσµοί αλληλεγγύης του συστήµατος εξουσίας της........
προηγούµενης πενταετίας ήταν ισχυροί. Είναι η Πελέκη, που σπάει πρώτη την περίφηµη «οµερτά Καραµανλή».
Η Πελέκη, είναι προφανές ότι, μπροστά στον κίνδυνο να πληρώσει εκείνη τα σπασμένα, πήρε ανάποδες. Και αποφάσισε, με προφανή καθυστέρηση, να ρίξει τη βόμβα, κινούμενη στη λογική: Αν ο πρώην πρωθυπουργός και οι υπουργοί του τυγχάνουν της ασυλίας της παραγραφής που φρόντισαν να εξασφαλίσουν στον εαυτό τους, γιατί εγώ να μην εξασφαλίσω την ευνοϊκή μεταχείριση που μου προσφέρει ο νόμος Καστανίδη;
Στη ΝΔ, πάντως, φαίνεται ότι, θα επιμείνουν μέχρι τέλους στη «γραμμή» της παροχής πλήρους πολιτικής στήριξης στον πρώην πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι το Βατοπέδι ανατρέπει -και πάλι- τον σχεδιασμό του Α. Σαμαρά, ο οποίος ετοιμάζεται για την πρώτη του -ως ηγέτης της ΝΔ- εμφάνιση στη ΔΕΘ, έχοντας ως μοναδικό στόχο την προβολή της πρότασής του για την οικονομία.
Το ερώτημα τώρα είναι, τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα. Ακριβέστερα, τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ.
Αν το κυβερνητικό κόμμα πει «ναι», στην πρόταση να κληθεί για κατάθεση ο Κ. Καραμανλής ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και τη Ν.Δ. του Α. Σαμαρά, που θα συρθεί να επικυρώσει την απόφαση συγκάλυψης ενός από τα πιο ξεφωνημένα σκάνδαλα, στέλνοντας οριστικά... περίπατο τις πομπώδεις διακηρύξεις περί διαφάνειας.