Δικαστές και δικηγόροι σε θέσεις μάχης


Εκρηκτική αναμένεται η έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον Σεπτέμβριο. Δικαστές και δικηγόροι παίρνουν θέσεις μάχης και ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα (περικοπές, ασφαλιστικό, κατάργηση ελάχιστων δικηγορικών αμοιβών).
Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται και η δικαστική έκβαση των προσφυγών που κατατέθηκαν στη Δικαιοσύνη κατά του μνημονίου από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθηνας, την ΑΔΕΔΥ, άλλους δικηγορικούς συλλόγους, πολίτες και δικαστές.

Η αναταραχή που επικρατεί στις τάξεις των δικαστών, ιδίως για τη μείωση τουλάχιστον κατά 20-25% των ετήσιων αποδοχών τους, σε συνδυασμό με την υπαγωγή τους στο ΙΚΑ και την κατάργηση της 25ετίας, έχουν οδηγήσει τα πράγματα εκτός ελέγχου.

Η κυβέρνηση είναι λογικό να φοβάται τις εξελίξεις και εξετάζει από τώρα το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με δικαστικές αποφάσεις που θα ανατρέπουν μέρος της οικονομικής πολιτικής της, κυρίως στον τομέα των μεγάλων και χωρίς χρονικό περιορισμό περικοπών των αποδοχών σε δημόσιους υπαλλήλους και...........
συνταξιούχους. Σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση ανώτατου δικαστηρίου που ακυρώνει εν μέρει μέτρα του μνημονίου (κάτι ανάλογο έγινε σε Λετονία και Ρουμανία), η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τη δεχθεί. Ταυτόχρονα ετοιμάζει από τώρα και τα εναλλακτικά σενάρια για ισοδύναμης αξίας μέτρα που θα καλύπτουν τις πιθανές απώλειες. Η φράση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, ότι στο πλαίσιο του κράτους δικαίου θα υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης εάν χρειασθεί, είναι ενδεικτική.

Η πρώτη και βασική προσφυγή κατά του μνημονίου που κατέθεσε ο ΔΣΑ συζητείται στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 8 Οκτωβρίου, λόγω μείζονος σπουδαιότητας, ενώ για τις 2 Νοεμβρίου έχει προσδιορισθεί στο μισθοδικείο η συζήτηση και της πρώτης προσφυγής κατά των οικονομικών μέτρων που κατέθεσε διοικητικός δικαστής από τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μπαράζ προσφυγών ετοιμάζονται να καταθέσουν επίσης στο ΣτΕ και δεκάδες άλλοι πολίτες, καθηγητές πανεπιστημίου, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με τα ίδια νομικά επιχειρήματα (καταστρατήγηση του άρθρου 1 του πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ για τα περιουσιακά δικαιώματα, παραβίαση της αρχής αναλογικότητας και του κοινωνικού κράτους). Οι αποφάσεις αυτές, ιδίως του ΣτΕ, αναμένεται να αποτελέσουν «πυξίδα» για την τύχη όλων των ένδικων μέσων που θα ασκηθούν κατά των κυβερνητικών οικονομικών μέτρων.

Ταυτόχρονα ο ΔΣΑ ξεκινάει το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου εκστρατεία ενημέρωσης με εκδηλώσεις και ομιλίες σε όλη την Ελλάδα κατά του μνημονίου και των επιπτώσεών του στην ελληνική κοινωνία

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=29/08/2010&id=197324