Και η Ισπανία στο Δ.Ν.Τ¨?


Η ελληνική «ασθένεια» φαίνεται ότι μεταδόθηκε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με πρώτο «αδύναμο κρίκο» την Ισπανία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο διεθνής Τύπος. «Οι φόβοι της ελληνικής μόλυνσης πλήττουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης», γράφουν οι Financial Times, οι οποίο επισημαίνουν ότι «οι τράπεζες πρωτοστατούν στις πωλήσεις σε όλη την ευρωζώνη».

«Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αποσταθεροποιημένα από την ελληνική κρίση, συνεχίζουν να βουλιάζουν», είναι ο τίτλος του γαλλικού Monde, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «η ελληνική κρίση ελάχιστα αμβλύνθηκε από την υιοθέτηση σχεδίου διεθνούς βοήθειας ύψους 110 δισ. ευρώ».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για «μία φήμη που κυκλοφόρησε στην αγορά κατά την οποία η Ισπανία θα ........

χρειαστεί 280 δισ. ευρώ και ενδέχεται να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

«Το ευρώ τρέμει παρά το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας», γράφει η γαλλική Figaro. «Η διάσωση της Ελλάδας δεν έκανε τίποτα. Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι στην Ευρώπη».

«Χρηματιστήρια και ευρώ κατρακυλούν εξαιτίας των φημών για την Ισπανία», είναι ο τίτλος της οικονομικής Les Echos,. «Φήμες κατά τις οποίες και άλλοι οίκοι αξιολόγησης πρόκειται να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας και ότι η Μαδρίτη ενδέχεται να ζητήσει κολοσσιαία βοήθεια από το ΔΝΤ βουλιάζουν τις αγορές», γράφει η γαλλική εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι το ευρώ «έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Απριλίου του 2009».

«Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ προβλέπει το πιθανό τέλος του ευρώ αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να ρυθμίσει τα βασικά θεσμικά της προβλήματα», αναφέρει η Les Echos.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η ισπανική El Pais, η οποία με τίτλο «Οι νέες αμφιβολίες για την Ελλάδα βυθίζουν τους δείκτες», επιλέγει να επικεντρωθεί στην ελληνική κρίση, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να αναφερθεί και στη γενικότερη πτώση του ευρώ. Η εφημερίδα επικεντρώνεται σε σημερινές πληροφορίες του Reutersκατά τις οποίες «η Αθήνα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα από τα 110 δισ. που προβλέπονται από το σχέδιο διάσωσης».

«Οι φόβοι της μόλυνσης επικρέμανται πάνω από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σ.σ. την προσεχή Πέμπτη)», αναφέρει το Associated Press, το οποίο υποστηρίζει ότι «οι φόβοι ότι ένα σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα δεν θα σταματήσει το πρόβλημα χρέούς της Ευρώπης ενδέχεται να σπρώξει την ΕΚΤ να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην σταθεροποίηση της κατάστασης- και να σώσει το ευρώ από τη χειρότερη κρίση του από τη δημιουργία του 11 χρόνια πριν».