Η Είδηση


Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Ένα από τα βασικά μαθήματα στη δημοσιογραφία αφορά το τι είναι είδηση. Έτσι λοιπόν, συνηθίζεται από την πρώτη στιγμή να σου λένε ότι η είδηση δεν είναι ο σκύλος που δάγκωσε τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος που δάγκωσε τον σκύλο.
Με αυτό το σουρεαλιστικό, αλλά κλασικό πλέον παράδειγμα, θέλουν να πουν ότι η είδηση έχει μέσα της κάτι το απρόβλεπτο, το ξαφνικό, το κραυγαλέο, το ακραίο, όπως θέλετε πείτε το. Άλλωστε, για αυτό όλοι μας πολλές φορές δυσανασχετούμε γιατί στα ΜΜΕ περνούν μόνο αρνητικές κυρίως ειδήσεις.
Σήμερα το πρωί, παρακολουθώντας τις πρωινές «ενημερωτικές» εκπομπές είδα ότι έπαιζε αρκετά ψηλά σε όλες η είδηση για την παύση καθηκόντων του Διευθυντή Πολεοδομίας Σύρου. Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μου το κλασικό διδακτικό τσιτάτο της δημοσιογραφίας προσπάθησα να σκεφτώ γιατί αυτή η είδηση παρουσιάστηκε.
Αν ήμασταν στην Σουηδία ή σε κάποια άλλη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, θα ήταν λογικό να δοθεί έμφαση σε αυτή την είδηση, ..........
καθώς εκεί τα φαινόμενα διαφθοράς είναι σχεδόν μηδαμινά σε σχέση με την Ελλάδα, και θα ήταν η εξαίρεση, και η παραδειγματική τιμωρία της που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, ο Διευθυντής που παρανόμησε δεν είναι ο άνθρωπος που δάγκωσε τον σκύλο, δεν είναι η εξαίρεση είναι ο ίδιος ο κανόνας, είναι ο σκύλος που καθημερινά δαγκώνει τον άνθρωπο. Η είδηση δεν είναι λοιπόν ότι κάποιος διευθυντής υπηρεσίας παρανόμησε και χρηματίστηκε, η είδηση είναι ότι συνελήφθη και παύτηκε των καθηκόντων του.
Πως θα καταφέρουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη διαφθορά; Στη διαφθορά που κάνει δύσκολη τη ζωή των ιδιωτών, και διογκώνει την ατροφικότατα του δημοσίου. Εκεί βρίσκεται η σπατάλη και η καθυστέρηση, εκεί βρίσκεται η διάβρωση του παραγωγικού εγχειρήματος. Θα φτάσει ποτέ το μαχαίρι εκεί;