Οι δυο όψεις του νομίσματος…


Γράφει ο Μαγια

Σε μια κίνηση με προφανή πολιτικό συμβολισμό, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου επισκέπτεται σήμερα την Ουγγαρία, μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από την Αθήνα, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για πρώτη φορά δημόσια και χωρίς περιστροφές άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα μας στο ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι, είναι αδιαπραγμάτευτη απόφαση της κυβέρνησης να μην δανειστεί ξανά με αυτό τον βάρβαρο τρόπο.
Γερμανικό μπλόκο, επίσης χθες, στο σχέδιο για στήριξη της Αθήνας Οι υπουργοί της ευρωζώνης δεν κατάφεραν να κάμψουν τις αντιδράσεις της Γερμανίας, η οποία, υποστηριζόμενη από την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Φινλανδία, παρέμεινε αρνητική στην έγκριση ενός μηχανισμού για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.


Προσέξτε τώρα, τι δήλωσε ο .........
.Σάμιουελ Μπρίταν, «πρύτανης» του οικονομικού ρεπορτάζ των «Financial Times», σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία»:

«Το ελληνικό κράτος έχει πολύ μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη έναντι της Γερμανίας από ό,τι νομίζει. Η Γερμανία -και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών- έχουν μεγάλα συμφέροντα στη διατήρηση του ευρώ και τρέμουν με την ιδέα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Φοβούνται ίσως περισσότερο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από ό,τι η ίδια η Ελλάδα! Οι Ελληνες δεν χρειάζεται να κάνουν αυτά που τους λένε οι Γερμανοί. Αντιστάθηκαν στους Γερμανούς στο παρελθόν και μπορούν να το κάνουν και τώρα! Αν η Ελλάδα αφήσει την ευρωζώνη, αυτό που θα συμβεί είναι ότι στην αρχή θα πρέπει να πληρώσει πολύ υψηλά επιτόκια στις παγκόσμιες αγορές -μέχρι να σταθεροποιηθεί το νόμισμά της. Από την άλλη πλευρά, το κόστος τού να ακολουθήσετε αυτά που σας λένε οι Γερμανοί ή η ΕΚΤ ή το ΔΝΤ θα είναι τεράστια ανεργία. Επαναλαμβάνω ότι, απειλώντας με έξοδο από το ευρώ, η Ελλάδα έχει τεράστια διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα».
Τι λέει ο Σάμιουελ Μπρίταν, ένα σημαίνον πρόσωπο, που όταν εμφανίζεται σε μια κοινωνική εκδήλωση, οι πολιτικοί και επιχειρηματίες διακόπτουν την κουβέντα τους και τρέχουν να του μιλήσουν και να ζητήσουν την άποψη και συμβουλή του;

Η Γερμανία δεν είναι καθόλου άτρωτη! Και ότι, εκείνη έχει πρόβλημα αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη ή αν διαλυθεί η Ευρωζώνη!

Τα συμπεράσματα δικά σας…