Visa: Το κυβερνητικό παραμύθι..

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Μεγαλειώδης κυβερνητική απάτη για λόγους επικοινωνιακής αποκατάστασης της πληγείσας στην Ουάσιγκτον πρωθυπουργικής προσωπικότητας! Βάφτισαν κατά κυριολεξία το κρέας (visa) ψάρι (esta) για να το μασήσουμε μέρες που είναι ως σαρακοστιανό και να το καταπιούμε! Τι έγινε; Ψάξαμε το θέμα από κοινού με ένα συνάδελφο, τον Κώστα τον Μπετεινάκη, για να σταθούμε ενεοί εμπρός στο αδιαμφισβήτητο γεγονός του ότι η visa υφίσταται υπό την νέα της ονομασία esta για να διαψευσθούν κυνικά από την ίδια την Αμερικανική πρεσβεία οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί! Προβήκαμε στο εξής απλό. Με δεδομένο ότι όπου ανά την υφήλιο δεν ισχύει η visa παίρνεις την επιθυμία σου μαζί με τις βαλίτσες σου και αναχωρείς, ζητήσαμε δια μέσου της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από την .......
Αμερικανική πρεσβεία,αν υπάρχουν και ποιες προϋποθέσεις για να ταξιδέψουμε στην χώρα τους. Ιδού η απάντηση αυτούσια..

Ηλεκτρονική αίτηση τέλος στην αναμονή για την visa!

«Για να ενισχυθεί η ασφάλεια των ταξιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του Προγράμματος Visa Waiver, οι προϋποθέσεις για το ταξίδι χωρίς βίζα έχουν αυξηθεί. Οι υπήκοοι των χωρών του Προγράμματος Visa Waiver θα συνεχίσουν να πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας για να ταξιδέψουν χωρίς βίζα, όμως θα πρέπει να αποκτήσουν μια εγκεκριμένη ταξιδιωτική άδεια πριν από το ταξίδι τους στις Ηνωμένες Πολιτείες".

Όλοι οι επιβάτες που ταξιδεύουν στα πλαίσια του Προγράμματος Visa Waiver υποχρεούνται να έχουν μια εγκεκριμένη ταξιδιωτική άδεια πριν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε αεροπορικώς είτε μέσω θαλάσσης. Ακόμα και βρέφη που δεν πληρώνουν εισιτήριο υποχρεούνται να έχουν μια εγκεκριμένη ταξιδιωτική άδεια, αν δεν είναι κάτοχοι βίζας για να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αν η ηλεκτρονική σας ταξιδιωτική άδεια εγκριθεί, η έγκριση αυτή τεκμηριώνει ότι πληροίτε τα κριτήρια καταλληλότητας για να ταξιδέψετε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του Προγράμματος Visa Waiver, όμως δεν εγγυάται ότι θα σας επιτραπεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες.»

Τώρα για προσέξτε τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα ιερογλυφικά για όσους σκοπεύουν από τούδε και στο εξής να ταξιδέψουν.. Οι Έλληνες ως τριτοκοσμικοί ενταγμένοι στο πρόγραμμα κατάργησης της θεώρησης διαβατηρίων οφείλουν πρώτον:

*Να υποβάλλουν τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησής τους μια αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://esta.cbp.dhs.gov στην οποία θα έχουν συμπληρώσει μια φόρμα για την ηλεκτρονική έγκριση ταξιδίου (ακρωνύμια ESTA) ώστε να ληφθεί η επιβεβαίωση πως η ESTA έχει παραχωρηθεί. Τυπώνεται ο αύξων αριθμός και η επιβεβαίωση της έγκρισης και ακολούθως ο ταξιδιώτης με αυτά ανά χείρας αφικνύεται στο σημείο αναχώρησής του. Και το αυτονόητο. Το πρόγραμμα κατάργησης της visa αφορά τα έγκυρα ελληνικά διαβατήρια με ενσωματωμένο ηλεκτρονικό «τσιπ» έκδοσης Αυγούστου 2006 και εντεύθεν.

* Η χρήση της εγκεκριμένης ESTA εκδίδεται σε αντικατάσταση της visa B1 και B2 και περιορίζεται μόνον για τουριστικά ή επαγγελματικά ταξίδια από τα οποία δεν προκύπτει αμοιβή και αποκλειστικά για παραμονή έως και 90 ημερών ενώ έχει ισχύ δύο ετών.

*Εάν η αίτηση χορήγησης ESTA δεν εγκριθεί επειδή πολύ πιθανόν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις δίδεται μια δεύτερη ευκαιρία της χορήγησης visa, δηλαδή ο παλιός καλός και εξευτελιστικός έλεγχος των προσωπικών δεδομένων από την Αμερικανική πρεσβεία!

*Και το κερασάκι!!! Όπως και στην περίπτωση στης VISA κατά τον ίδιο τρόπο και η ESTA δεν εγγυάται την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αυτή ήταν και παραμένει ανά χείρας του βαθμολογικά τριτοκλασάτου ή τεταρτοκλασάτου τελωνειακού αξιωματούχου στο σταθμό εισόδου.

Συμπέρασμα: Η ESTA αν και όποτε παραχωρηθεί απλώς εξασφαλίζει το ταξίδι και όχι την είσοδο στις ΗΠΑ! Κι αν κατόπιν αυτών η Νεοπασοκική προπαγάνδα έχει κάποιο άλλοθι στην κυβερνητική απόγνωσή της, αναλογιστείτε την ποιότητα της πολιτικού (Ντόρα Μπακογιάννη) επί της υποψηφιότητας της οποίας επένδυσαν τις πολιτικές μετοχές τους οι οπαδοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης.. Πρώτη αυτή βγήκε να καρπωθεί του ολικού τίποτα! Κύριοι πράγματι επτωχεύσαμε. Κυρίως σε πολιτική νοημοσύνη και αποθεματικού εκ του λαϊκού ερείσματος τα οποία αν διέθεταν οι ηγεσίες μας δεν θα είχαν χρεία επικοινωνιακών τεχνασμάτων.

Ευγένιος Ανδρικόπουλος

eandrik@otenet.gr