Οι Ασύμμετρες Απειλές


Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Ληστεία σε σταθμό του ΜΕΤΡΟ με καλάσνικοφ, επίθεση σε ηλικιωμένη έξω ακριβώς από την τράπεζα, ληστεία σε σουβλατζίδικο για να πάρουν σουβλάκια και μπίρες. Όλες αυτές είναι ασύμμετρες επιθέσεις, στηρίζονται στο απρόβλεπτο, στο πέρα από τη λογική, είναι επιθέσεις που μας δείχνουν, ότι εκτός από τις αναμενόμενες εθνικές επετείους ταραχής, υπάρχουν και οι μη αναμενόμενες, οι ασύμβατες απειλές για την ασφάλεια του πολίτη. Αυτές οι απειλές έχουν και ένα ακόμη πολλαπλασιαστικό στοιχείο επικινδυνότητας, είναι καθημερινές.
Μπορεί η οικονομία να είναι όντως αυτή τη στιγμή το μείζον πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορούμε όμως να προσπεράσουμε ελαφρά την καρδία το ζήτημα της ασφάλειας. Δεν μπορούμε να το θέσουμε σε δεύτερη μοίρα, δεν μπορούμε να κάνουμε περικοπή δαπανών σε αυτόν τον τομέα.
Χρειαζόμαστε άμεσα μία στρατηγική ασφαλείας. Πρέπει να δούμε τι θεωρούμε απειλές για την ασφάλεια του πολίτη, πρέπει να δούμε πως τις αντιμετωπίζουμε ως πολιτεία. Μόλις έχουμε ένα θεσμικό κείμενο για την ........
ανθρώπινη ασφάλεια, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για πρόληψη, και όχι για αποτυχημένη πυροσβεστική καταστολή.
Η ασυμμετρία είναι το κύριο χαρακτηριστικό των εποχών μας, η διαχείριση της είναι το στοίχημα, αλλά και η πρόκληση, μόνο που στον τομέα της ασφάλειας, με το μέρος του Ελληνικού πληθυσμού που νιώθει την ανάσα του κοινωνικού αποκλεισμού καυτή, όλο και να διευρύνεται, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και ζητούν άμεσες και ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες.