Στον Πάγο τα μπόνους των τραπεζιτών


Χρυσά μπόνους 90 εκατ. ευρώ μοιράζονται κάθε χρόνο 180 τραπεζικά στελέχη, τα οποία ύστερα από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για φορολόγηση των μπόνους με συντελεστή 90% αγωνιούν για τις τύχες των κεκτημένων τους.

Τα χρυσά μπόνους, όπως εκτιμούν τραπεζίτες, αφορούν κατά κύριο λόγο περίπου 30 μεγαλοστελέχη για κάθε μεγάλη τράπεζα και σε μέσα επίπεδα διαμορφώνονται στις 500.000 ευρώ πέραν των ετήσιων αποδοχών. Με αυτές τις παραδοχές, στις έξι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, 180 μεγαλοστελέχη μοιράζονταν κάθε χρόνο μέχρι και πέρυσι, ποσό της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ. Η ταρίφα των μπόνους στην ελληνική αγορά έφτανε έως και το ένα εκατομμύριο ευρώ σε εποχές πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά το σύστημα μεριμνούσε και για τις χαμηλότερες βαθμίδες στελεχών.

Στα 90 εκατ. ευρώ που μοιράζονται οι εκλεκτοί του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να προστεθούν ακόμα αρκετά εκατομμύρια καθώς σε στελέχη χαμηλότερων κλιμακίων της ιεραρχίας, όπως οι διευθυντές, τα ............
μπόνους ξεκινούν από τις 20.000 και φτάνουν έως και τις 100.000 ευρώ. Επιπλέον κέρδη για τα golden boys προκύπτουν και από παροχές σε είδος που εκτείνονται από τη διάθεση μετοχών σε προνομιακές τιμές έως και πιστωτικές κάρτες χωρίς όριο για την κάλυψη καθημερινών αναγκών.

Στο στόχαστρο των κυβερνήσεων
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να βάλει τέλος σε αυτό το καθεστώς που προκαλεί δέος και αγανάκτηση σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως μετά τον παγκόσμιο σάλο που προκλήθηκε στο πλαίσιο της κρίσης. Τα μπόνους βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο των κυβερνήσεων σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία ενώ προκάλεσαν την παρέμβαση ακόμα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κ. Τρισέ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε πως «οι χρυσές αμοιβές πλήττουν τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα, ευνοούν την κερδοσκοπία και προσφέρουν υπηρεσίες που εξυπηρετούν συμφέροντα συγκεκριμένων στελεχών» καλώντας τις τράπεζες αντί να δώσουν μπόνους να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης.

Τα μπόνους έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο ενώ πριν από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για φορολόγησή τους με συντελεστή 90% έχει προηγηθεί αντίστοιχη πρόταση του προέδρου Ομπάμα αλλά και απόφαση της Βρετανίας για εφάπαξ φόρο με συντελεστή 50%. Σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινούνται Γερμανία και Γαλλία.

Δόθηκαν και φέτος

ΤΑ ΜΠΟΝΟΥΣ απαγορεύτηκαν για το 2009 στις τράπεζες που ενισχύθηκαν με κρατικά κεφάλαια μέσω του πακέτου των 28 δισ. ευρώ και οι τραπεζίτες προσέβλεπαν σε απεγκλωβισμό από τις απαγορεύσεις για μπόνους και μερίσματα από το 2010, όταν σχεδιάζεται παράλληλα η έξοδός τους από το πακέτο στήριξης. Η παρέμβαση της κυβέρνησης, όμως, οδηγεί ορισμένους να κάνουν ήδη σχέδια για παράκαμψη της απόφασης, ενώ ακόμα και στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν τις δυσκολίες να εντοπιστούν τα μπόνους, αφού για παράδειγμα μπορούν να κατατεθούν απευθείας σε τράπεζα εξωτερικού.

Σε αυτό το κλίμα, αίσθηση προκαλεί η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας, που υλοποιήθηκε μόλις δύο ημέρες πριν από την αποχώρηση του κ. Τ. Αράπογλου από τη διοίκηση, για διανομή μπόνους έως και 50.000 ευρώ σε σχετικά χαμηλόβαθμα στελέχη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά παράδοση η Εθνική κάθε χρόνο μοιράζει τον Δεκέμβριο μπόνους σε όλους τους υπαλλήλους της, από τον πλέον χαμηλόβαθμο έως και τον πρόεδρο. Σε αυτό το πλαίσιο, πέρυσι ο κ. Αράπογλου είχε λάβει μπόνους 800.000 ευρώ (πέραν των τακτικών αποδοχών του που κυμαίνονταν κοντά στις 500.000) και φέτος, σεβόμενος την απαγόρευση του νόμου, αποχώρησε χωρίς μπόνους. Το ίδιο συνέβη και για τα ανώτερα στελέχη. Όμως, με απόφαση της διοίκησης δόθηκαν μπόνους που κυμαίνονται από 20.000 έως 50.000 ευρώ σε κάθε διευθυντή (σημαντική μείωση σε σχέση με το παρελθόν αναφέρουν τραπεζικές πηγές) ενώ τα χαμηλότερα μπόνους της τάξεως των 450 ευρώ δόθηκαν σε καθαρίστριες και κλητήρες.

Η κίνηση αυτή προκαλεί αίσθηση δεδομένης της ιδιαίτερα κρίσιμης δημοσιονομικής συγκυρίας και την ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι θα συμβιβαστούν στην καλύτερη περίπτωση με αυξήσεις 1,5% εάν δεν υποστούν πάγωμα των αποδοχών τους.

Δικαστική απόφαση
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι για την καταβολή των εν λόγω μπόνους προηγήθηκε δικαστική απόφαση η οποία απέρριπτε προσφυγή του συλλόγου εργαζομένων που εναντιωνόταν στην απόφαση της διοίκησης, διεκδικώντας σύμφωνα με ορισμένες πηγές, επί της ουσίας, λόγο στη διαμόρφωση των μπόνους. Άλλωστε, όπως έλεγαν χθες τραπεζικές πηγές, «η απαγόρευση από τον τελευταίο νόμο για το πακέτο των 28 δισ. ευρώ ισχύει για τα υψηλόβαθμα στελέχη».
ΤΑ ΝΕΑ