Ερχονται οι Ρώσοι!... στο Διαδίκτυο


Η ρωσική εταιρία που επένδυσε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια στο Facebook τη χρονιά που πέρασε, επιθυμεί να εδραιώσει τη θέση της στο αμερικανικό διαδίκτυο. Η Digital SkyTechnologies, μια επενδυτική φίρμα με γραφεία σε Μόσχα και Λονδίνο, ηγείται ενός σχήματος που βρίσκεται στην κατεύθυνση εξαγοράς μεριδίου της εταιρίας διαδικτυακών παιχνιδιών Zynga, αξίας 180 εκατομμυρίων. Η Zynga αναπτύσσεται ραγδαία καθώς τα παιχνίδια της (Farmville, Cafe World, MafiaWars κ.α) είναι εξαιρετικά δημοφιλή ανάμεσα στους 350 εκατομμύρια δικτυωμένους παίκτες του Facebook.

Πρόκειται για μια ανορθόδοξη επενδυτική τακτική, από έναν ανορθόδοξο νέο παίκτη του χώρου, η οποία μπορεί να ανατρέψει τις παραδοσιακές ισορροπίες της SiliconValley. Η επιθετική τακτική της εταιρίας, γεννά ερωτήματα και δημιουργεί ακόμη και την ανάγκη για έλεγχο του ποινικού μητρώου των μελών της εταιρίας: ένα από τα εξέχοντα μέλη της δεν το έχει λευκό. Παράλληλα, η εταιρία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη υπομονή όσον αφορά στην απόδοση των επενδύσεών της.

Με αυτή την επένδυση, η D.S.T. επενδύει στους χρήστες του διαδικτύου που δεν παίζουν τα κλασικά βιντεοπαιχνίδια παρά επιλέγουν να απασχολούνται με παιχνίδια εξομοίωσης με φίλους. Οι παίκτες έτσι, έχουν τη δυνατότητα να παίζουν για όσο χρόνο εκείνοι επιλέγουν ενώ τους δίνεται η .............
δυνατότητα να εξαγοράζουν με μετρητά (ή πιστωτική κάρτα), εικονικά αγαθά όπως μπάλες από σανό, στολίδια για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο τους, καύσιμα για το τρακτέρ τους ή κτίρια στο παιχνίδι Farmville.

Η D.S.T. ξεκίνησε την επενδυτική της πορεία το 2005, ιδιαίτερα σε διαδικτυακές φίρμες σε Ρωσία και Ανατολική Ευρώπη, όπου όπως και στην Ασία, το κοινό υποδέχτηκε με θέρμη τα παιχνίδια κοινωνικής δικτύωσης και την αγορά εικονικών αγαθών γρηγορότερα από τις ΗΠΑ.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της D.S.T. Γιούρι Μίλνερ, ανέφερε: «Κανείς δεν πίστευε ότι αυτό το κινεζικό μοντέλο μικροπληρωμών στα παιχνίδια κοινωνικής δικτύωσης ήταν αληθινό. Πιστεύω ότι θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος».

Προς τούτο συνηγορεί η ολοένα και αυξανόμενη αγορά εικονικών αγαθών η οποία σύμφωνα με τους Financial Times υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1 δις δολάρια, για το 2009. Για την επόμενη χρονιά, το διαδίκτυο τρίβει τα χέρια του με ικανοποίηση καθώς το ποσό αναμένεται να διπλασιαστεί.