Επαναστατικό μηχάνημα για διάγνωση του καρκίνου


Χαρακτηρίστηκε ως η επανάσταση στην πυρηνική ιατρική για τη διάγνωση του καρκίνου. Ο λόγος για το μηχάνημα Pet CT SCAN, το οποίο έρχεται τώρα να φέρει τα πάνω – κάτω και στην καρδιολογία, αφού με την ποζιτρονική τομογραφία θα βλέπουμε αν η καρδιά αιματώνεται απρόσκοπτα χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να μπει στο χειρουργείο.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα συνδυάζει τις πληροφορίες δύο σημαντικών εξετάσεων: του αξονικού τομογράφου και της πυρηνική ιατρικής και συνεπώς ανιχνεύει καλύτερα βλάβες οι οποίες δε φαίνονται εύκολα.

Μετά τη διάγνωση του καρκίνου και σοβαρών καρδιολογικών παθήσεων σειρά στο μέλλον θα έχουν οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο μέσα στο επόμενα χρόνια το PET CT θα βοηθά στη πρώιμη διάγνωση και της νόσου Αλτσχάιμερ. Θα δείχνει δηλαδή ποιος ασθενής θα νοσήσει από τη συγκεκριμένη ασθένεια 3 -5 χρόνια πριν εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

Οι γιατροί, πάντως, τονίζουν ότι η εξέταση με το συγκεκριμένο μηχάνημα θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, αφού η ιοντίζουσα ακτινοβολία μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη εάν δε γίνει με προσοχή.