Η φημολογία των εκλογών, το δίλημμα του Καραμανλή, οι προτάσεις των υπουργών

Γράφει ο Δημήτρης Τσιόρδας

«Αν κάνουμε εκλογές τώρα, ο Γ. Παπανδρέου θα μπορεί να ισχυριστεί κυριολεκτικά ότι παραλαμβάνει από εμάς καμένη γη».

Μ' αυτό τον τρόπο αντιδρά στέλεχος της Ν.Δ. στις πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό, παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές, να σκέφτεται πρόωρες κάλπες τον Οκτώβριο. Μία εισήγηση που έχουν κάνει αρκετοί (Γ. Σουφλιάς, Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Παπαθανασίου, Γ. Λούλης) προβλέποντας ένα εφιαλτικό φθινόπωρο (ήδη έχουν εξαγγελθεί μεγάλες απεργίες) το οποίο θα καταρρακώσει την υστεροφημία του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά θα επιφέρει και στρατηγικό πλήγμα στη Ν.Δ., εμποδίζοντας και την εξέλιξη των προσωπικών τους πολιτικών σχεδιασμών.

1 Οι οπαδοί των εκλογών πιστεύουν ότι το κλίμα είναι τώρα καλύτερο για τη Ν.Δ. από ό,τι στις ευρωεκλογές (αν και τα γκάλοπ ανεβάζουν τη διαφορά των δύο κομμάτων στις 5 μονάδες), αφού η κυβέρνηση δεν πνίγεται από τα σκάνδαλα όπως τότε (αποδράσεις Καραβέλα και Χριστοφοράκου, Βατοπέδι, υπόθεση Παυλίδη), ενώ η υπόθεση Siemens πλήττει περισσότερο το ΠΑΣΟΚ. Πρόσθετο επιχείρημά τους αποτελεί η διαπίστωση ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει αποκτήσει ακόμη δυναμική μεταξύ των πολιτών, κάτι όμως που μπορεί να συμβεί μέχρι τον Μάρτιο.

2 Κάποιοι από τους υπέρμαχους των πρόωρων εκλογών λένε ότι η προκήρυξή τους πρέπει να γίνει πριν από τη ΔΕΘ και ο πρωθυπουργός να ...
.εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου ακριβώς να ανακοινώσει το προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο θα αφορά αλλαγές κυρίως στη Δημόσια Διοίκηση, στην Οικονομία, στην Παιδεία και στην πολιτική Περιβάλλοντος.

Αλλοι, πάλι, προτείνουν στον Κ. Καραμανλή να ανεβεί στη Θεσσαλονίκη και να ζητήσει εκεί από τον Γ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και αν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιμείνει «πρώτα εκλογές, και μετά ο πρόεδρος», τότε ο Κ. Καραμανλής να δηλώσει ότι η χώρα δεν αντέχει εν μέσω κρίσης παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, να ρίξει την ευθύνη της εξέλιξης στο ΠΑΣΟΚ και να προχωρήσει σε κάλπες.

3 Τι μπορεί να περιμένει ο Κ. Καραμανλής από εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο;

Οι πιο αισιόδοξοι ποντάρουν στο ενδεχόμενο να μη σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και έτσι η ΝΔ να ελπίζει σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Τότε, όμως, θα εκδηλωθούν και πιέσεις (δεν πέρασαν απαρατήρητες και οι σχετικές δηλώσεις από τον ΣΕΒ και το ΕΒΕΑ περί συνεννόησης των κομμάτων εξουσίας) για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. Κάτι που σε ανύποπτο χρόνο είχαν υποστηρίξει και αρκετά στελέχη της Ν.Δ. ως λύση (Γ. Σουφλιάς, Γ. Αλογοσκούφης, Δ. Αβραμόπουλος).

Οι πιο ρεαλιστές, ωστόσο, ομολογούν ότι η Ν.Δ. θα χάσει με διαφορά. Προεξοφλούν πάντως ότι ο Κ. Καραμανλής αν δεν κάνει εκλογές, δεν θα μπορεί να κυβερνήσει τους επόμενους μήνες, ούτε να λάβει κάποια σοβαρή απόφαση, οπότε η παραμονή του στην εξουσία μόνο ζημιά είναι.

4 Η άλλη επιλογή που έχει ο πρωθυπουργός (η πιο πιθανή) είναι να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό με αλλαγές που θα αφορούν κυρίως τη λειτουργία του κράτους, καθώς ήδη ο Π. Παυλόπουλος και ο Ευ. Αντώναρος δέχθηκαν και αλλά εσωκομματικά πυρά με τη διαχείριση των πρόσφατων πυρκαγιών.

*Υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθεί θέση αντιπροέδρου, την οποία θα αναλάβει ο Γ. Σουφλιάς διατηρώντας και ένα χαρτοφυλάκιο.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι δεδομένο ότι θα σπάσει και θα δημιουργηθεί χωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος. Για τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος συζητούνται τα ονόματα του νυν υφυπουργού Στ. Καλογιάννη και του Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις στον Κ. Καραμανλή να ζητήσει από τον Στ. Δήμα να αναλάβει αυτό τον τομέα. Ο επίτροπος, όμως, επιθυμεί τα συνεχίσει στην Κομισιόν ως αρμόδιος για το περιβάλλον.

*Το σχέδιο για το ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει ότι ο κλάδος των Δημοσίων Εργων θα συνενωθεί με το Μεταφορών για την ίδρυση του νέου υπουργείου Υποδομών.

*Θα δημιουργηθεί ξανά υπουργείο Επικρατείας, ίσως υπό τον Πρ. Παυλόπουλο.

Ο νυν υπουργός Εσωτερικών θα αναλάβει την επικοινωνία με τους υπουργούς και την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, με αναπληρωτή (ίσως τον Κ. Γκιουλέκα) κάποιο άλλο «φρέσκο» πρόσωπο από τους νέους υφυπουργούς (Χρ. Ζώης, Αντ. Μπέζας).

*Η απόσχιση του τομέα της Δημόσιας Τάξης από το Εσωτερικών συζητείται ξανά μετά την πυρκαγιά στην Αττική. Οι απόψεις είναι δύο: Η πρώτη θέλει την «εσωτερική ασφάλεια» να αποτελεί χωριστό υπουργείο, που θα περιλαμβάνει και την Πολιτική Προστασία και το Λιμενικό Σώμα. Η δεύτερη λέει ότι τα πράγματα πρέπει να μείνουν ως έχουν.

*Αν ο Πρ. Παυλόπουλος μετακομίσει στο μέγαρο Μαξίμου, υποψήφιος να τον διαδεχθεί στο νέο υπουργείο Εσωτερικών είναι ο Β. Μεϊμαράκης. Δεν φαίνεται να αλλάζουν υπουργείο η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γ. Παπαθανασίου, ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος και ο Δ. Αβραμόπουλος.

*Υποψήφιος για το υπουργείο Αμυνας είναι ο Ευρ. Στυλιανίδης, αν καταργηθεί το Μεταφορών και αν δεν αναλάβει γραμματέας του κόμματος στην περίπτωση που ο Λ. Ζαγορίτης μπει στην κυβέρνηση.

5 Ο Κ. Καραμανλής έχει ακούσει τις πολλές διαφορετικές απόψεις. Τι θα κάνει;

«Δεν ξέρω γιατρέ μου», ήταν η απάντηση που μας δίνει συνεργάτης του, θέλοντας να επισημάνει ότι σημαντικό ρολο στην τελική επιλογή θα παίξει η ψυχολογία του.

Ο πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσει στις κάλπες, όποτε κι αν στηθούν. Το βασικό ζήτημα που τον απασχολεί, λοιπόν, είναι πώς θα γίνει η αποχώρησή του.

Από την άλλη, είναι γνωστό ότι πολύ δύσκολα παίρνει αποφάσεις. Γι' αυτό οι περισσότεροι στη Ν.Δ. εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι «θα συνεχίσει κι όσο πάει». Θα τους διαψεύσει άραγε;
enet