Ποιοί έχουν ευθύνες για τις φωτιές;


Μέχρι την Τετάρτη, και σίγουρα πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναμένεται να παραδώσει το πόρισμα για τυχόν ευθύνες των αρμόδιων υπηρεσιών στην πυρκαγιά της βορειοανατολικής αττικής ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής στις οποίες θα βασιστούν τα συμπεράσματα του κ. Ρακιντζή.

Ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί εάν υπήρξε ολιγωρία και έλλειψη συντονισμού μεταξύ των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονταν στο Γραμματικό και εκείνων στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Επίσης, στόχος είναι να διευκρινιστεί τι ακριβώς συνέβη τις κρίσιμες ώρες από το βράδυ της Παρασκευής έως το πρωί του Σαββάτου, όταν οι φλόγες ξέφυγαν από τον έλεγχο των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα θα ..........
επιρρίπτει ευθύνες στον υπαρχηγό του πυροσβεστικού σώματος και στον περιφερειάρχη Αττικής που συντόνιζαν την επιχείρηση κατάσβεσης.

Ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Στυλιανός Στεφανίδης, με επιστολή του στην «Καθημερινή» μιλά για επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών άλλων.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των εμπρηστών, ενώ η ανάκριση ζευγαριού που εθεάθη από άνδρες των ΜΑΤ να κινείται ύποπτα στην περιοχή λίγο πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά, απέβη άκαρπη.

Αλλά ούτε και ο εντοπισμός εμπρηστικού μηχανισμού, που βρέθηκε στο Γραμματικό σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, έχει ρίξει φως στις έρευνες των αρχών.

Πάντως, ο εντοπισμός του μηχανισμού δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία ότι η φωτιά που κατέστρεψε περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού.
ΠΗΓΗ