Τα ρέστα του ο Αλέξης


Τα παίζει όλα ο Αλέξης Τσίπρας στην προεδρία του Συνασπισμού, αφού προχώρησε χθες σε μία κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου ζητώντας τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου.

Την επιθυμία του να οδηγηθεί ο ΣΥΝ σε έκτακτο συνέδριο, στο οποίο σημειωτέον θα κριθούν το θέμα της ηγεσίας και της γραμμής του κόμματος, καθώς και οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε χθες στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Η πρότασή του σκόνταψε, ωστόσο, κυρίως στις αντιδράσεις των στελεχών του πυρήνα του λεγόμενου και σκληρού Ρεύματος αλλά και στην Ανανεωτική Πτέρυγα που επέμεναν στη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου. Αν και δεν έγινε ψηφοφορία τα παρόντα μέλη εμφανίστηκαν μοιρασμένα (με 7 να τάσσονται υπέρ και 7 κατά της πρότασης του προέδρου). Έχει επίσης σημασία ότι το Ρεύμα εμφανίστηκε χωρισμένο στα δύο, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αλλάζουν και οι συσχετισμοί στην Κουμουνδούρου.

Το θέμα εκ των πραγμάτων παραπέμπεται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ, το Σάββατο, η οποία συνεδριάζει με .........
.αποκλειστικό αντικείμενο την εισήγηση Τσίπρα για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου στις 10 και 11 Οκτωβρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται όμως ότι στην κρίσιμη συνεδρίαση δεν θα βρει απέναντί του μόνο τον σκληρό πυρήνα του Αριστερού Ρεύματος και την Ανανεωτική Πτέρυγα.

«Συνέδριο γλυκύ βραστό»
Ήδη ο Αλέκος Αλαβάνος- οι σχέσεις των δύο είναι πλέον οριακές- με μία ειρωνική δήλωση από ένα αμπελουργείο της Κρήτης κατέστησε σαφές ότι διαφοροποιείται στην προοπτική διενέργειας έκτακτου συνεδρίου. «Την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει για το κάθε κόμμα αν θα κάνει τακτικό, αν θα κάνει έκτακτο, αν θα κάνει διαρκές συνέδριο, αν θα κάνει συνέδριο με ολίγη ή συνέδριο γλυκύ βραστό. Δεν τα καταλαβαίνει αυτά. Δεν την ενδιαφέρει» είπε, υπονοώντας ότι το συνέδριο θα είναι μία απολύτως εσωστρεφής διαδικασία.

«Αψυχολόγητη κίνηση»
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα ζητώντας έκτακτο συνέδριο, παρά το γεγονός ότι ήδη τα μισά στελέχη της πλειοψηφίας διαμηνύουν ότι θα καταψηφίσουν την πρότασή του, θέση που έχουν διατυπώσει και οι ανανεωτές. Μάλιστα, άπαντες εκτιμούν ότι εάν η πρόταση Τσίπρα δεν περάσει το Σάββατο «τότε δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί».

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας «ήταν πολύ δύσκολη» έλεγαν αργότερα μέλη του οργάνου. Η Ανανεωτική Πτέρυγα μιλούσε για μία αψυχολόγητη κίνηση Τσίπρα, το μισό Ρεύμα διά μέσου του κ. Λαφαζάνη προειδοποιούσε για πιθανές διαρροές από την αριστερή πλευρά του ΣΥΝ και ο ίδιος επέμενε ότι είναι επιβεβλημένη η διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου. Στη συζήτηση οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Στάθης Λεουτσάκος, Σόφη Παπαδόγιαννη και Δημήτρης Στρατούλης από το Ρεύμα τάχθηκαν κατά. Το ίδιο και οι Στέφανος Μπαγιώργος, Σπύρος Λυκούδης και Μιχάλης Σαμπατακάκης από τους ανανεωτές. Ο Γιάννης Μπαλάφας με δήλωσή του τάσσεται υπέρ του συνεδρίου. Το ίδιο και ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου σχολίαζαν αργότερα ότι η πρωτοβουλία Τσίπρα αποσκοπεί μόνο στην ισχυροποίηση του ρόλου του εν όψει της επόμενης αναμέτρησής του με τον Αλέκο Αλαβάνο για την αρχηγία στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της επικείμενης Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ. «Όλοι έχουν πέσει πάνω του και ο ίδιος γνωρίζει πως εάν δεν κάνει κάτι είναι χαμένος από χέρι» σχολίαζαν παράγοντες του κόμματος.

Κι άλλες υποψηφιότητες;
Σε περίπτωση που η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα περάσει από την Κεντρική Επιτροπή, τότε το έκτακτο συνέδριο θα εκλέξει νέα ηγεσία και θα επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του κόμματος. Το ερώτημα είναι, λένε στελέχη της Κουμουνδούρου, εάν ο κ. Τσίπρας θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος ή αν θα έχει απέναντί του και άλλες υποψηφιότητες. Επίσης, ερώτημα είναι εάν εν όψει εκλογών το συνέδριο θα επανεξετάσει την απόφασή του για τις συνεργασίες. Στο συνέδριο θα συζητηθεί και το φλέγον θέμα των σχέσεων ΣΥΝΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που πολλοί προβλέπουν διάσπαση του συμμαχικού σχήματος αφού η Κουμουνδούρου δεν επιθυμεί τη μετάθεση του κέντρου βάρους των αποφάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ και τη μετεξέλιξή του σε κόμμα.

«ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ

αν δεν περάσει τελικά η πρότασή του από την Κεντρική Επιτροπή»- «Όχι» λένε οι ανανεωτές αλλά και ο σκληρός πυρήνας του Ρεύματος


«Δεν πάει άλλο»

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ εξελίξεις βάζουν σε νέες περιπέτειες το κόμμα της Αριστεράς, αφού ακόμη και στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας παραιτηθεί, ο ΣΥΝ θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέας ηγεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση θεωρώντας ότι η κατάσταση στην Κουμουνδούρου «δεν πάει άλλο». Στους συνομιλητές του είπε πως υπάρχουν τέσσερα μεγάλα ανοιχτά θέματα: Η αλλαγή γραμμής που ζητούν οι ανανεωτές, η αμφισβήτηση της ηγεσίας, δηλαδή του ίδιου από τον Αλέκο Αλαβάνο και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κάκιστες σχέσεις ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ και επίσης η ανάγκη της ηθικής αποκατάστασης της Αριστεράς μετά τις δηλώσεις Κοροβέση. «Αν δεν πάμε σε συνέδριο είναι σαν να αφήνουμε το παιδί να πεθάνει στα χέρια μας» φέρεται να είπε χθες σε στενό συνεργάτη του.