Πλησιάζει το τέλος των ανδρών

Μπορεί στην κοινωνική ιεράρχηση το ισχυρό φύλο να θεωρείται το αρσενικό, η φύση όμως φαίνεται ότι δεν έχει την ίδια γνώμη αφού, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη, εδώ και λίγο καιρό υπάρχει εξελικτική διαδικασία η οποία ευνοεί την επιβίωση των θηλυκών και την εξαφάνιση των αρσενικών. Μάλιστα το φαινόμενο δεν περιορίζεται στον άνθρωπο αλλά σε όλα τα σπονδυλωτά ζώα, από τα ψάρια ως τα θηλαστικά. Σύμφωνα με τη μελέτη, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη ρύπανση και ειδικά στις χιλιάδες χημικές ουσίες που διαχέονται στο περιβάλλον και προκαλούν βλάβες στον αναπαραγωγικό μηχανισμό των αρσενικών. Η μελέτη με τίτλο «Επιπτώσεις των χημικών ρύπων στην αναπαραγωγική υγεία των αρσενικών σπονδυλωτών ζώων- Οι άνδρες υπό απειλή» έγινε από τη βρετανική οργάνωση CΗΕΜΤrust, που ιδρύθηκε το 2007 με στόχο να προστατεύσει τους ανθρώπους και τα άλλα είδη από τα επικίνδυνα χημικά. Στην οργάνωση μετέχουν πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες και η μελέτη βασίζεται σε πορίσματα 250 επιστημονικών ερευνών από όλον τον κόσμο.

Η έρευνα δείχνει ότι μια σειρά από κοινά χημικά (όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε εντομοκτόνα στη γεωργία) εκθηλύνει τα αρσενικά όλων των σπονδυλωτών ζώων. Στα θηλαστικά ειδικότερα διαπιστώνονται: μειωμένος σημαντικά αριθμός σπερματοζωαρίων, διαφυλετικά χαρακτηριστικά (ιστός ωαρίων στα γεννητικά όργανα των αρσενικών), μικρότεροι φαλλοί και μικρότεροι όρχεις, αφύσικα ή εκθηλυμένα γεννητικά όργανα κτλ.

Εχει εντοπιστεί σημαντικός αριθμός ζώων που γεννούν ερμαφρόδιτους απογόνους (όπως χελώνες και βάτραχοι), ενώ χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι ότι βρέθηκαν έως και ερμαφρόδιτες πολικές αρκούδες! Αλλο ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι σε περιοχές με μεγάλη χημική ρύπανση στον Καναδά, στη Ρωσία και στην Ιταλία καταγράφονται διπλάσιες γεννήσεις κοριτσιών έναντι των αγοριών, γεγονός που ίσως εξηγεί εν μέρει και τη μυστηριώδη σταδιακή μεταβολή της παγκόσμιας αναλογίας γυναικών- ανδρών υπέρ των γυναικών.......................