«Συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ»

Την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008 εκδικάζεται μετά από αναβολή που ζήτησε το Ελληνικό Δημόσιο στις 22 Σεπτεμβρίου 2008, η Συλλογική Αγωγή του Νέου ΙΝΚΑ, του ΙΝΚΑ Μακεδονίας, ΙΝΚΑ Ιωαννίνων και της ΒΙΟΖΩ κατά της ΔΕΗ για τις εξοντωτικές και άδικες αυξήσεις που επιβάλλει η διοίκηση της αδιακρίτως τα τελευταία χρόνια. Ζητάμε τη συνδρομή όλων των πολιτών που αισθάνονται αδικημένοι και εξοργισμένοι από τις ενέργειες μιας μονοπωλιακής εταιρείας η οποία αποκομμένη παντελώς από τον κοινωνικό ιστό σχεδιάζει και επιβάλλει αυξήσεις και επιβαρύνσεις, αδιαφορώντας για εμάς που οι περισσότεροι αγγίζουμε τα όρια της φτώχειας.

Η κίνηση μας αυτή έρχεται να καταδείξει τη δυναμική του καταναλωτικού κινήματος αλλά και τους νέους δρόμους που ανοίγονται στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Κι ενώ εμείς κινούμαστε δικαστικά για την ακύρωση των αυξήσεων που επέβαλλε η ΔΕΗ το Δεκέμβριο του 2007 και τον Ιούλιο του 2008 ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Τάκης Αθανασόπουλος ζήτησε κατά την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σχετικά με την λειτουργία της εταιρίας εκ νέου αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ!!!

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε στην ανάγκη εξορθολογισμού των τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να αντανακλούν, όπως είπε, το πλήρες κόστος, συν ένα εύλογο κέρδος για επενδύσεις και απόδοση μετοχικού κεφαλαίου.

Για πολλοστή φορά η Δ.Ε.Η. Α.Ε. δια του διευθύνοντος συμβούλου αυτής, έθεσε εκ νέου ζήτημα νέας αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, προβάλλοντας ως αιτίαση την ανάγκη επενδύσεων. Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές και θα συνεχίσουμε να τονίζουμε είναι βεβαίως άτοπο να επιβάλλεται αύξηση τιμής του μονοπωλιακά παρεχόμενου αγαθού προκειμένου να γίνουν επενδύσεις! Οι επενδύσεις και το βάρος τους σε μία εταιρεία αφορούν τους μετόχους και τους επενδυτές, οι οποίοι αποφασίζουν την κεφαλαίου και μετέχουν σε αυτή. Οι καταναλωτές δεν αποτελούν επενδυτές και μετόχους, αλλά μόνο απλούς καταναλωτές.

Ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε και στην εφαρμογή ρήτρας πετρελαίου. «Η Επιχείρηση επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις ανεξέλεγκτες μεταβολές στις τιμές των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου, που αποτελούν μαζί με την μισθοδοσία την σημαντικότερη παράμετρο καθορισμού του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ», είπε.


Η αβασιμότητα του ισχυρισμού αυτού είναι σαφής. Το πετρέλαιο μετέχει στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κατά ποσοστό περίπου 7%, η δε τιμή πετρελαίου την τελευταία εβδομάδα κατέγραψε τις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων 15 μηνών!

Οι καταναλωτές απαιτούμε χρηστή και ορθολογική διαχείριση στις τιμές των εισαγόμενων και γενικά αγοραζόμενων καυσίμων και όχι κακές επιλογές με επιβαρύνσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων, του φυσικού αερίου, στο επενδυτικό πρόγραμμα παραγωγής, στη δαπάνη CO2. Απαιτούμε βελτίωση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας, στη δραστική μείωση των δαπανών Διοίκησης

Την Δ.Ε.Η. , ως ανώνυμη εταιρεία είναι ευνόητο ότι την ενδιαφέρει το οικονομικό κέρδος. Η σκοπιμότητα όμως αυτή δεν μπορεί να ασκείται υπό το υπάρχον μονοπωλιακό καθεστώς εις βάρος της οικονομίας και του Έλληνα καταναλωτή, που δεν έχει εναλλακτικές επιλογές, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον τιμάριθμο, τις χαμηλές αποδοχές/συντάξεις, τις ελάχιστες αυξήσεις των αποδοχών του και έχει ως βιοτική αναγκαιότητα την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.