Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές!!!

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος


Πολιτική αλλά και οικονομική πολυτέλεια αποτελούν οι δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες καταγράφεται αν καταγράφεται η στιγμιαία δυσαρέσκεια των Ελλήνων απέναντι στα πολιτικά λαμόγια που τους κυβερνούν. Και είναι το γιατί απλό. Αρχικά η δυσαρέσκεια αυτή καταγράφεται ως θέση διαρκής, όταν εκείνος που την διατυπώνει είναι πολιτικά εχθρός του κυβερνώντος κόμματος ή γενικά του συστήματος. Δευτερευόντως κάθε έλληνας ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεών του, πριν οι δημοσκόποι…. «του πάρουν μέτρα» κάνει τις δικές του μετρήσεις στην αγορά για να καταγράψει πρώτος αυτός την αναντιστοιχία μεταξύ της εικονικής ζωής που προπαγανδίζουν τα παπαγαλάκια των κυβερνώντων από τα Μέσα Μαζικών Εγκλημάτων κι εκείνων που στην πραγματικότητα βιώνει. Και τέλος μετά τις αλλεπάλληλες και ταπεινωτικές ήττες που έχουν οι δημοσκόποι υποστεί σε σχέση πάντα με τα αποτελέσματα των εκλογών, ο Έλληνας στέκεται επιφυλακτικά αν όχι εκ προοιμίου αρνητικά απέναντί τους.

Κατά συνέπεια αυτό που διά μέσου των δημοσκοπήσεων επιχειρείται είναι η διαμόρφωση της κοινής γνώμης και όχι η καταγραφή των προθέσεών της. Κι αυτό γίνεται κατ’ επιταγή μιας χούφτας επιχειρηματιών, οι οποίοι στρέφονται πότε υπέρ του ενός και πότε υπέρ του ετέρου από τον δικομματισμό, όταν διαβλέπουν ότι τα συμφέροντά τους απειλούνται από κάποιο πολιτικά απρόβλεπτο τρίτο. Απόδειξη αυτού είναι πως πάντα μέσα στα σκάνδαλα εμπλέκονται επιχειρηματίες των οποίων τα ονόματα αν και είναι γνωστά στην κοινωνία προστατεύονται. Για παράδειγμα. Δεν χρειαζόταν καμιά δημοσκόπηση για να αποτυπώσει εκείνο που όλη η κοινωνία αντιμετωπίζει καθημερινά. Την φτώχεια και την διαφθορά με τις οποίες ο σημερινός πρωθυπουργός επί πέντε έτη αν δεν τις υποδαύλισε Δονκιχωτικά σκιαμαχούσε μαζί τους επιτρέποντάς τους να γιγαντωθούν. Όλη η κοινωνία είναι εξοργισμένη και αποκαλύπτεται αυτό, ακόμη και αν δεν εκφραζόταν προφορικά, στα σκληρά και αγέλαστα πρόσωπα του λαού. Παντού. Από τα μέσα μαζικής μεταφοράς ως τις ουρές για την ασπιρίνη στο ΙΚΑ. Ή επίσης ποια η χρεία της όποιας δημοσκόπησης για την κυβερνητική πορεία όταν ξεπουλιέται ο λαϊκός πλούτος σε μορφή έργων που έχει πληρώσει μια δυο και τρεις φορές όπως η εθνική οδός Αθηνών Κορίνθου;

Καμία. Γιατί ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι από την συγκεκριμένη εκποίηση οι ωφελημένοι που θα προκύψουν θα είναι μόνον οι γνωστοί δύο. Ο πωλητής και ο αγοραστής.. Που ο τελευταίος ελέω θεού και υπάρχοντος δικαίου θα εξακολουθήσει να την κατέχει έστω και αν η αλλαγή φρουράς φέρει κάποιο Βενιζέλο στην θέση του Αλογοσκούφη ή κάποιο Λομβέρδο στην θέση της Μπακογιάννη και κάποιον Καστανίδη στην θέση του Παυλόπουλου ή Ρέππα στην θέση Πετραλιά..

Γι αυτό την πραγματική δημοσκόπηση θα την κάνουμε όλοι εμείς την ημέρα της κρίσης. Δηλαδή των εκλογών. Επειδή η πραγματική ανατροπή τότε θα γίνει.. Αν βεβαίως γίνει..

Ευγένιος Ανδρικόπουλος

eandrik@otenet.gr