Δεν φταίνε όσοι άνδρες είναι άπιστοι , τα γονίδιά τους φταίνε

Η δικαιολογία που πολλοί αναζητούσαν, βρέθηκε χάρη στην επιστήμη. Σύμφωνα με έρευνα του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, η τάση ενός άνδρα να είναι άπιστος στη σύντροφό του, επηρεάζεται από τα γονίδιά του.

Οι άνδρες (αλλά όχι οι γυναίκες!) που έχουν κληρονομήσει μια γενετική παραλλαγή, η οποία επηρεάζει μια συγκεκριμένη ορμόνη, τη βασοπρεσίνη, είναι πιο πιθανό από το συνηθισμένο να δημιουργήσουν ασθενέστερες σχέσεις και προβληματικούς γάμους, με συνέπεια οι σύζυγοι ή άλλοι σύντροφοί τους να είναι λιγότερο ικανοποιημένες.

Αν και ή έρευνα, με επικεφαλής τον Χάσε Βάλουμ, δεν ασχολήθηκε άμεσα με την απιστία, τα πορίσματά της υποδεικνύουν ότι η ανδρική μονογαμία επηρεάζεται (και) από τις παραλλαγές ενός μοναδικού γονιδίου. Οι ερευνητές προειδοποιούν πάντως ότι δεν μπορεί να γίνει (ακόμα τουλάχιστον) λόγος για τεστ DNA κατά της απιστίας!

Η ορμόνη βασοπρεσίνη, που σχετίζεται με την οξυτοκίνη (τη λεγόμενη και "ορμόνη του έρωτα"), όπως ανακαλύφθηκε από το 2004, παίζει καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική συμπεριφορά, το δεσμό ενός ζευγαριού και το σεξουαλικό ταίριασμα στο ζωικό βασίλειο, ενθαρρύνοντας τη μονογαμία μεταξύ των ζώων (έχει μελετηθεί ιδιαίτερα η επίδρασή της στα μονογαμικά τρωκτικά). Οι επιστήμονες, σε πειράματα, κατόρθωσαν, αυξάνοντας το επίπεδο της βασοπρεσίνης στον εγκέφαλο των ζώων, να κάνουν τα τρωκτικά λιγότερο ή περισσότερο πιστά στο σύντροφό τους.

Τώρα βρέθηκαν οι πρώτες ενδείξεις ότι βασοπρεσίνη, που είναι ενεργή επίσης στον ανθρώπινο εγκέφαλο, παίζει ρόλο και στις ανθρώπινες σχέσεις. Οι Σουηδοί ερευνητές εξέτασαν το γονίδιο που κωδικοποιεί (καθορίζει) τον υποδοχέα της βασοπρεσίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο, σε δείγμα εκατοντάδων ζευγαριών εθελοντών, και βρήκαν ότι μια συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή (η υπ. αρ. 334) σχετίζεται με την ικανότητα ή ανικανότητα ενός άνδρα να προσκολλάται συναισθηματικά στη σύντροφό του.

Νωρίτερα, φέτος, έρευνα είχε δείξει πως η ίδια γονιδιακή παραλλαγή 334 σχετίζεται με το επίπεδο εμπιστοσύνης των ανθρώπων, ενώ σε άλλη έρευνα είχε σχετιστεί με την κοινωνική συμπεριφορά των αυτιστικών ατόμων.

Ο επόμενος ερευνητικός στόχος της ομάδας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα είναι να μελετήσουν πώς η βασοπρεσίνη επηρεάζει τον αλτρουισμό και τη ζήλια


Πηγή
: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλιο καφετζή: Ευθύλογε, gianniotis.gr και άλλοι θαμώνες του καφενείου σταματήστε να έχετε τύψεις. Δεν φταίτε εσείς τα γονίδια σας φταίνε. Θα φέρω και το τεστ DNA για την απιστία και θα σας μετρήσω την Βασοπρεσίνη σας . Α Ευθύλογε και κάτι άλλο . Θα σου σου πάρω μέτρα για τον αλτρουισμό και την ζήλια σου, διότι μου φαίνεται τώρα τελευταία έχεις αρχίσει και μας ζηλεύεις όλους.