Παρελάσεις gay σε όλες τις πρωτεύουσες

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν το Σάββατο στην καθιερωμένη παρέλαση των ομοφυλοφίλων, το γνωστό Gay Pride.

Στη δυτική Ευρώπη οι παρελάσεις εξελίχθηκαν ομαλά. Στη Γαλλία πολλές χιλιάδες άτομα παρέλασαν στο Παρίσι με την ευκαιρία της 7ης Πορείας Υπερηφάνειας των Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφισεξουαλικών και Τρανσέξουαλ, το κεντρικό θέμα της οποίας ήταν φέτος οι διακρίσεις στο σχολείο.

Στην κεφαλή της πορείας, ο σοσιαλιστής δήμαρχος του Παρισιού, Μπερτράν Ντελανοέ.

Στη Γερμανία η φετινή παρέλαση είχε έναν ειδικό προσκεκλημένο: τον Ρούντολφ Μπράζντα, 95 ετών, ίσως τον τελευταίο επιζώντα από τους ομοφυλόφιλους (τους επονομαζόμενους «Ροζ Τρίγωνα» από το σήμα που υποχρεώνονταν να φέρουν) που διώχθηκαν από τους Ναζί.

Στην ανατολική Ευρώπη, ωστόσο, δεν έλειψαν τα επεισόδια. Στη Βουλγαρία η αστυνομία συνέλαβε 60 άτομα που επιχείρησαν να εμποδίσουν την παρέλαση, η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος στη Σόφια.

Στην Τσεχία μια ομάδα ακροδεξιών προσπάθησε να εμποδίσει τους ομοφυλόφιλους να διαδηλώσουν στην πόλη Μπρνο. Στο τέλος της παρέλασης εκτοξεύτηκαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών και των περίεργων που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Μεξικό, χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν από τον πρόεδρο της χώρας, Φελίπε Καλντερόν, να κηρύξει τη 17η Μαΐου εθνική ημέρα κατά της ομοφοβίας. Ο Κιν Καστανιέδα, γενικός συντονιστής της παρέλασης, ζήτησε επίσης να γίνουν αλλαγές στον ποινικό κώδικα για τα εγκλήματα κατά των ομοφυλοφίλων. Όπως είπε από το 1994 έως το 2004 υπολογίζεται ότι έγιναν 380 έως 450 τέτοια εγκλήματα
.