Θα λιώσει φέτος ο Βόρειος Πόλος;

Ενα στοίχημα πενήντα - πενήντα είναι κατά τους επιστήμονες η δραματική προοπτική να λιώσουν για πρώτη φορά στην Ιστορία οι πάγοι στον Βόρειο Πόλο και το φθινόπωρο να είναι δυνατός ο διάπλους μέχρι το βορειότερο σημείο της Γης.
«Από επιστημονική άποψη, ο Βόρειος Πόλος είναι απλώς άλλο ένα σημείο της Γης αλλά από πλευράς συμβολισμού είναι τεράστια η σημασία του. Υποτίθεται ότι πρέπει να υπάρχει πάγος στον Βόρειο Πόλο, όχι υγρό στοιχείο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Σερίζ του Αμερικανικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Κολοράντο.

Η εξαφάνιση των πάγων της Αρκτικής από τη μια αποτελεί ένα από τα πλέον δραματικά παραδείγματα των επιπτώσεων από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Παράλληλα όμως, αν πράγματι συντελεστεί, οι χώρες του αρκτικού κύκλου θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το κοιτάσματα πετρελαίου και μετάλλων, που μέχρι σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτα, επειδή είναι αδύνατη η εξόρυξή τους εξαιτίας του στρώματος πάγου που τα καλύπτει.

Ειδικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πιθανότητες μέσα στο καλοκαίρι να χαθούν απολύτως οι πάγοι από τον Βόρειο Πόλο είναι μεγαλύτερες από 50%, επειδή το παχύ στρώμα πάγου που είχε σχηματιστεί στην περιοχή στη διάρκεια πολλών χρόνων δεν υπάρχει πλέον και έχουν στη θέση του σχηματιστεί τεράστιες ζώνες από ένα πολύ λεπτότερο στρώμα σε διάστημα μόλις μιας χρονιάς