Φόβοι για νοθεία στο ελαιόλαδο

Με κατόπιν εορτής συσκέψεις επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το μείζον διατροφικό πρόβλημα που έχει προκύψει με το ουκρανικό ηλιέλαιο, ενώ την ίδια ώρα φουντώνουν οι φόβοι για νοθεία και στο ελαιόλαδο.

Έλεγχοι που διεξήγαγε η νομαρχία Μεσσηνίας σε έξι επιχειρήσεις του νομού εντόπισαν σε δύο που λειτουργούν ως τυποποιητήρια ελαιολάδου συνολικά 234 τόνους ηλιελαίου, που ωστόσο δεν έχουν τη παραμικρή σχέση με τις επιμολυσμένες παρτίδες. Οι αρχές φοβούνται πλέον κρούσματα εκτεταμένης νοθείας και σε ελαιόλαδα.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες από τον ΕΦΕΤ αναφέρουν ότι «υπάρχουν στοιχεία για επιπλέον ποσότητες ηλιελαίων καθώς και για άλλα προϊόντα, τα οποία αν και είχαν δεσμευθεί κυκλοφόρησαν ελεύθερα στην αγορά». Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, το Μαξίμου φαίνεται να αποδίδει ευθύνες στον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Βλάχο και να αναθέτει την αντιμετώπιση της κατάστασης στον προϊστάμενό του υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια με το επιχείρημα ότι «είναι άνθρωπος της αγοράς». Ο κ. Φώλιας εμφανίζεται ενοχλημένος με τους χειρισμούς των ελεγκτικών μηχανισμών στο θέμα του ουκρανικού ηλιέλαιου.
( Τα Νέα 26 - 5 - 2008 )