Τέμπη: Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας ζητάει… ενοίκιο για στρατόπεδο όπου θα μεταφερθούν τα συντρίμμια της τραγωδίας

 
Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξετάζεται εκ νέου το αίτημα του Εφέτη Ανακριτή, Σωτ. Μπακαΐμη, ο οποίος ερευνά τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, για παραχώρηση στρατοπέδου του Στρατού Ξηράς στο οποίο θα μεταφερθούν αμαξοστοιχίες, συντρίμμια και αδρανή υλικά που σήμερα φυλάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε οικόπεδο του ΟΣΕ στο Κουλούρι.


Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα της Λάρισας, Ελευθερία, ο Εφέτης Ανακριτής, η Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών, Γεωργία Αδειλίνη και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας πλαισιωμένοι από στελέχη της 1ης Στρατιάς πραγματοποίησαν προχθές αυτοψία σε στρατόπεδα του Στρατού Ξηράς στη Λάρισα προκειμένου να εντοπιστεί το καταλληλότερο για τη μεταφορά των συντριμμιών.

Αυτό που προκαλεί πάντως αίσθηση και ερωτήματα είναι ότι το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) με έγγραφό του κάνει γνωστό, πως σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα, η διαδικασία παραχώρησης έκτασης, προβλέπει σύμβαση μίσθωσης.

Σημειώνεται ότι όλα τα ακίνητα του Στρατού υπάγονται στην κυριότητα του ΤΕΘΑ και στην επιστολή του Ταμείου αποσαφηνίζεται πως πρέπει να καταβληθεί ενοίκιο, προφανώς από φορέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε φορέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εφόσον τελικά βρεθεί το στρατόπεδο, έκταση του οποίου θα παραχωρηθεί για τη μεταφορά των συντριμμιών. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω έγγραφο του ΤΕΘΑ απεστάλη την άνοιξη του 2023 όταν για πρώτη φορά τέθηκε θέμα μεταφοράς των συντριμμιών σε έκταση του Στρατού. Αίτημα που είχε γίνει αποδεκτό από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκ. Παναγιωτόπουλο, με το ΓΕΣ να έχει μάλιστα υποδείξει στρατόπεδα στη Λάρισα.


Μάλιστα σε εκείνο το έγγραφο του ΓΕΣ σημειώνονταν και τα «μειονεκτήματα» στρατοπέδων της Λάρισας όπως για παράδειγμα η «εμφανής θέση» η οποία είχε προταθεί για τη μεταφορά των συντριμμιών. Τελικά για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, τα συντρίμμια δεν μεταφέρθηκαν ποτέ σε κάποιο από τα προτεινόμενα στρατόπεδα και έκτοτε παραμένουν στο Κουλούρι.