Το φως νικά το σκοτάδι...


 Σε λίγες ώρες, το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης θα ακουστεί απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Άσχετα με το αν κανείς μετέρχεται των εκκλησιαστικών μυστηρίων, η προσδοκία και εντέλει η νίκη της ζωής επί του θανάτου συμβολίζουν τον εσαεί αγώνα του καλού έναντι του κακού, το φως απέναντι στο σκοτάδι, την... ελευθερία έναντι της τυραννίας, τη δικαιοσύνη έναντι της αδικίας. 

Σε αντίθεση, βέβαια, με τη σύγχρονη εκκλησιαστική διδαχή τής υποταγής και της προσμονής για την ανάσταση εις το επέκεινα, για την Αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις ο αγώνας για τη δικαιοσύνη, την ισότητα, τη δημοκρατία δίνεται στο σήμερα. 

Η αλληλεγγύη και η δικαιοσύνη, έννοιες θεμελιώδεις στον Χριστιανισμό, αποτελούν και σήμερα το ζητούμενο, σε μια εποχή που το σκοτάδι απλώνεται όλο και πιο πυκνό πάνω από τους λαούς και τις δημοκρατίες.

Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Την τελευταία τετραετία οι ανισότητες έχουν γιγαντωθεί, οι μεσαίοι αγγίζουν τα όρια της φτωχοποίησης, οι αδύναμοι εξαθλιώνονται, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Την ίδια ώρα, τα δικαιώματα, η ποιότητα της Δημοκρατίας και των θεσμών, οι ελευθερίες καταβαραθρώνονται. Τίποτε από αυτά δεν αποτελεί φυσικό φαινόμενο. 

Πρόκειται για συνειδητή, ιδεολογική πολιτική στρατηγική μιας κυβέρνησης που ακροβατεί μεταξύ σκληρού νεοφιλελευθερισμού και παρακρατικών μεθοδεύσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύστημα εξουσίας που εκπροσωπεί επιδιώκουν τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς στην ελίτ, στους κερδοσκόπους, στα συμφέροντα. 

Με λίγα λόγια, στους χορηγούς τους. Δεν διστάζουν να εργαλειοποιήσουν και συχνά να ακρωτηριάσουν τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία των θεσμών, του Κοινοβουλίου, της ίδιας της Δημοκρατίας.

Σε έναν μήνα και λίγες ημέρες από σήμερα το σκοτάδι μπορεί να διαλυθεί. Με την ήττα της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη, της πιο σκληρής και αντικοινωνικής Δεξιάς από τη Μεταπολίτευση κι έπειτα, οι κάλπες της απλής αναλογικής μπορούν να στείλουν χαρμόσυνο μήνυμα δημοκρατίας και μεγάλης πολιτικής, προοδευτικής αλλαγής...

H ΑΥΓΗ