Η κοινωνική οργή στη Γαλλία «έκλεισε» μέχρι και το μουσείο του Λούβρου...


 Κλοιό γύρω από το μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι σχημάτισαν σήμερα εργαζόμενοι, αποκλείοντας σε μία κίνηση συμβολισμού την πρόσβαση των επισκεπτών σε αυτό, στο πλαίσιο του αγώνα κατά του συνταξιοδοτικού σχεδίου της κυβέρνησης Μακρόν που έχει σηκώσει ολόκληρη τη Γαλλία «στο πόδι»...

Συνδικάτα και διαδηλωτές βρέθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από το μεγάλο κτιριακό σύμπλεγμα, μεταφέροντας το αντικυβερνητικό μήνυμα του κοινωνικού αναβρασμού και με σκοπό να προπαγανδίσουν τις αυριανές μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο ειρηνικής διαδήλωσης κατά των σχεδίων του Μακρόν να κάνει τους περισσότερους Γάλλους να εργάζονται επιπλέον δύο χρόνια, μέχρι την ηλικία των 64 ετών, ώστε να εξισορροπήσει το συνταξιοδοτικό προϋπολογισμό, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από τη γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου. Ένα πανό έγραφε «Συνταξιοδότηση στα 60 – Να δουλεύουμε λιγότερο για να ζήσουμε περισσότερο».
 

Η δράση των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε παραμονές της προγραμματισμένης της 10ης πανεθνικής γενικής απεργίας των συνδικάτων και των απεργιακών συγκεντρώσεων που αναμένονται για άλλη μία φορά πολύ μαζικές.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η αστυνομία του Παρισίου ανακοίνωσε πως διεξάγει επιχείρηση για να εμποδίσει συγκεντρώσεις χωρίς σχετική άδεια μπροστά από το Κέντρο Πομπιντού, ένα άλλο σημαντικό μουσείο του Παρισιού.

Οι εικόνες της δυναμικής διαμαρτυρίας συνοδεύονται από εκείνες των μακριών ουρών απογοητευμένων τουριστών που περίμεναν μάταια στην αυλή του Λούβρου.

Ξεναγός του μουσείου βγήκε για να απευθυνθεί στους επισκέπτες. «Ελπίζουμε να κατανοείτε τους λόγους μας», τους είπε.

«Κρίμα που δεν μπορούμε να μπούμε μέσα», είπε ένας τουρίστας από την Αυστραλία, αλλά πρόσθεσε, «μπορώ να καταλάβω αυτούς τους ανθρώπους που έχουν πολιτικούς λόγους».