Λίγο μικρότερη γίνεται η πιθανότητα η Ρωσία να μας δώσει την Πόλη, αφού η Αθήνα απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες

Όπως αναφέρει εφημερίδα του Αλαφούζου, η Αθήνα προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και στην απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο. Ο λόγος ήταν οι παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας εντός της Ελληνικής επικράτειας, που συνιστούν παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας...


Η Αθήνα κατηγορεί τους διπλωμάτες για απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Το ένα από τα δύο άτομα για τα οποία έχει αποφασιστεί και έχει δοθεί εντολή για άμεση απέλαση, είναι το στέλεχος της ρωσικής Πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ. Τα τέσσερα άτομα σύμφωνα με την Αθήνα, εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών σε βάρος της Ελλάδος.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κίνηση της Αθήνας δεν προκαλεί έκπληξη και έρχεται ως απάντηση σε μία σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν, η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους που αφορούν το γενικότερο περιβάλλον ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, με την απέλαση να αποτελεί μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα για αυτές τις δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, στη βάση όμως της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών. Όπως τονίζουν η Αθήνα διαχειρίζονταν τις ελληνορωσικές σχέσεις με ιδιαίτερη προσοχή υπενθυμίζοντας την υπόθεση σκρίπαλ όπου απέφυγε να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Δυτικών κρατών, κίνηση που είχε χαιρετιστεί από τη ρωσική πολιτική ηγεσία. παρόλα αυτά διάφοροι μηχανισμοί που συνδέονται με ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμιχθούν στα εσωτερικά της χώρας.

Συγκεκριμένα αναφέρουν πώς παρέχοντας υλικά και χρηματικά κίνητρα προσπαθούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες ώστε να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιο Όρος, ενώ έχει καταγραφεί και απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών η οποία φέρεται πως απέτυχε. Αναφέρεται ακόμα η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της ελλάδας στα Βαλκάνια όπως είναι το θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο iFax, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών, με τον ίδιο τρόπο.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν, πως η απόφαση της Αθήνας έχει να κάνει αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και πως οποιεσδήποτε απαντητικές αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι στείρες και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτροπή των ελληνορωσικών σχέσεων.

Δεδομένης της πρόσφατης προσέγγισης της Ρωσίας με την Τουρκία και μιας περίεργης διπλωματικής έντασης που εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία, θα μπορούσαμε να κάνουμε την υπόθεση πως το ενδεχόμενο οι Ρώσοι να πάρουν την Κωνσταντινούπολη και να μας τη χαρίσουν απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.

spasmenoparathyro.me