Spiegel: «Η Μέρκελ είναι η ''μητέρα'' του AfD»

Στην άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία εστιάζει ο ξένος Τύπος επισημαίνοντας ότι οι μετεκλογικές συνεργασίες είναι ο μεγάλος γρίφος.
Η βρετανική Guardian αφιερώνει το εξώφυλλό της στην χθεσινή εκλογική δοκιμασία με τίτλο «H νίκη της 4ης θητείας της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς»....

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η Γερμανία έχει μπροστά τις εβδομάδες εντατικών μετεκλογικών διεργασιών και από τον πολιτικό προσανατολισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα εξαρτηθούν και οι μελλοντικές επιλογές της Γερμανίας στην Ευρώπη και στον κόσμο. 


The Times: «H νίκη της Μέρκελ επισκιάστηκε από την αναζωπύρωση της ακροδεξιάς». Επισημαίνει το σοκ που έχει προκαλέσει, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη, η είσοδος του ακροδεξιού κόμματος στη βουλή που αναδείχθηκε τρίτο με ποστοστό που κυμανθεί κοντά στο 13%. 

Le Figaro:«Πικρή νίκη» της Μέρκελ 

Le Monde:«Ντροπή για την Γερμανία» η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος. 

Ο γερμανικός τύπος αναζητά τους υπαίτιους για το ότι στη βουλή μπαίνει για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα και δίνει οδηγίες πλεύσης στην επόμενη κυβέρνηση. Στην Die Welt τίτλος «Mεγάλες απώλειες για την Ενωση (σ.σ. CDU/CSU), το SPD σε ιστορικό χαμηλό, τρίτη δύναμη το AfD». 


«Νίκη - εφιάλτης για την Μέρκελ» και «Μαύρη μέρα για το SPD» είναι οι τίτλοι δημοσιευμάτων της Bild για τα δύο κόμματα. «Το τίμημα της επιτυχίας», είδε το περιοδικό Der Spiegel για την Καγκελάριο, ενώ σε άλλο δημοσίευμά του έκανε λόγο για μια «Νέα Γερμανία μετά τις εκλογές». «Με τα κλάματα δεν αλλάζει τίποτα», έχει τίτλο η Suddeutsche Zeitung, η οποία χαρακτηρίζει την είσοδο της AfD στη Βουλή «ιστορικό βήμα προς τα πίσω» και σημειώνει ότι «αυτό που έρχεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια δοκιμασία για την δημοκρατία μας». «Το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η κυρία Μέρκελ», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, ενώ ο υπότιτλος γράφει: «Καταστροφή για την Χριστιανική Ένωση». «Ο απολογισμός», γράφει στο ίδιο κλίμα η Handelsblatt και σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ δεν χρειάζεται απλώς νέο κυβερνητικό εταίρο, αλλά νέα πολιτική. «Τα όρια της Μερκελικής κανονικότητας», είναι ο τίτλος στον ιστότοπο της Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Taz.die tageszeitung; «Τρίτη ισχυρότερη δύναμη το AfD». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «οσο κι αν είναι θλιβερή αυτή η κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ακροδεξιοί και λαϊκιστές υπάρχουν και σε άλλες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, με 8, 10 ακόμη και 12%, που σημαίνει ότι το 90% περίπου των ψηφοφόρων ψήφισε άλλο κόμμα. Αν ο προεκλογικός αγώνας δεν περιορίζονταν στη θεματολογία του AfD, δεν θα φτάναμε εδώ». 

Frankfurter Allgemeine: «Παρά τις απώλειες, η Ενωση ξανά καθαρός νικητής». 

«Η Μέρκελ είναι η μητέρα του AfD» γράφει το Spiegel. «Είτε συνέβαλε είτε όχι στην άνοδο του κόμματος με την εισδοχή άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων, η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να μείνει στην ιστορία ως η καγκελάριος που δεν μπόρεσε να εμποδίσει την είσοδο της εθνικιστικής δεξιάς στη γερμανική βουλή και μάλιστα με ποσοστό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο». 

Πηγή: thetoc.gr