Πόσο κοστίζει στο αμερικανικό κράτος η προστασία της οικογένειας Τραμπ

Ο κούκος... αηδόνι κοστίζει στον αμερικανό φορολογούμενο η προστασία του προέδρου Τραμπ, της συζύγου του, των πέντε παιδιών του και των εγγονιών του. 
Κι αυτό γιατί οι Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με αυτό το καθήκον, πρέπει να φυλάνε σε καθημερινή βάση όλα τα μέλη της Πρώτης Οικογένειας των ΗΠΑ, δηλαδή τον πρόεδρο Τραμπ, τη σύζυγό του Μελάνια, τα πέντε παιδιά του Τραμπ αλλά και τα εγγόνια του, όπου κι αν είναι αυτά -είτε μετακινούνται για λόγους δουλειάς, είτε για διακοπές...

 Ως αποτέλεσμα, οι Μυστικές Υπηρεσίες ισχυρίζονται πως ήδη, στον τέταρτο μήνα της προεδρίας Τραμπ, έχουν εξαντληθεί, τόσο οικονομικά, όσο και σε ό,τι αφορά την κόπωση των ανθρώπων της, όπως γράφει το AFP. 

Κάπως έτσι, οι Μυστικές Υπηρεσίες υπολογίζουν το ημερήσιο κόστος προστασίας της οικογένειας στα (καθήστε σε μια καρέκλα πρώτα) 1.8 εκατομμύρια ευρώ! 

Που σημαίνει πως σε ένα μήνα ξοδεύονται πάνω από 55 εκατομμύρια ευρώ μόνο για έξοδα προστασίας της Πρώτης Οικογένειας. 

Η ειδοποιός διαφορά με τον προκάτοχο του Τραμπ, τον Μπαράκ Ομπάμα, είναι το ότι ο πρώην πρόεδρος, η σύζυγός του και οι δύο κόρες τους ζούσαν στον Λευκό Οίκο. Ενώ η Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τραμπ επέλεξε να παραμείνει με τον γιο της, τον 11χρονο Μπάρον, στον Trump Tower στη Νέα Υόρκη. 

Κάτι που σημαίνει ότι η Μυστική Υπηρεσία φυλάει ολόκληρο τον ουρανοξύστη των 68 ορόφων διαρκώς, ενώ μεταφέρει και τον Μπάρον από και προς το σχολείο κάθε ημέρα. 

Με τη σειρά της, η κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα, μαζί με τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ και τα τρία τους παιδιά διαμένουν στην Ουάσινγκτον. Το ζευγάρι έχει τοποθετηθεί σε θέση υψηλόβαθμου συμβούλου στον Λευκό Οίκο και κάθε φορά που μετακινούνται τους συνοδεύει αυτοκινητοπομπή, ενώ έξω από το σπίτι τους υπάρχει 24ωρη φύλαξη. 

Οι γιοι του προέδρου, Ερικ και Ντόναλντ Τζούνιορ, που έχουν αναλάβει τις επιχειρήσεις της οικογένειας, επίσης χαίρουν διαρκούς προστασίας. Αυτό σημαίνει συνοδεία σωματοφυλάκων κάθε φορά που αποφασίζουν να ταξιδέψουν σε ιδιοκτησίες τους σε άλλες χώρες, ενώ διαρκή προστασία έχει και η άλλη κόρη του Τραμπ, Τίφανι. 

Αρκεί να σημειωθεί ότι μόνο το ταξίδι του 33χρονου Ερικ Τραμπ στην Ουρουγουάη, τον Ιανουάριο, κόστισε 100.000 δολάρια στους Αμερικανούς φορολογούμενους, σύμφωνα με το AFP. 

Τον Φεβρουάριο, οι Ερικ και Ντόναλντ Τζ. ταξίδεψαν στο Βανκούβερ για να εγκαινιάσουν ένα νέο ξενοδοχείο, μαζί με τις συζύγους τους και την αδελφή τους, Τίφανι. Επίσης, πήγαν και στο Ντουμπάι, με αφορμή ένα νέο γήπεδο γκολφ. Και πριν από αυτό, ο Ερικ είχε επισκεφθεί τουριστικό πρότζεκτ, στη Δομινικανή Δημοκρατία. Και βέβαια, τον περασμένο μήνα, τα αδέλφια Ντόναλντ τζούνιορ, Ερικ και Ιβάνκα πήγαν με τις οικογένειές τους στο Ασπεν για σκι, παίρνοντας μαζί τους 100 ανθρώπους της Μυστικής Υπηρεσίας. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Aspen Times, η Υπηρεσία ξόδεψε 12.000 δολάρια μόνο για την ενοικίαση του εξοπλισμού για σκι για τους πράκτορές της, προκειμένου να ακολουθήσει τα μέλη της Πρώτης Οικογένειας στις χιονισμένες πλαγιές του χειμερινού θερέτρου. 

Στο πιο πρόσφατο ταξίδι του, ο Ερικ πήγε στο Δουβλίνο αυτή την εβδομάδα και σύμφωνα με το CBS η Μυστική Υπηρεσία ξόδεψε 4.030 δολάρια για λιμουζίνες και 11.261 δολάρια για τη διαμονή σε ξενοδοχείο. 

Δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι η Υπηρεσία αναγκάστηκε να αυξήσει κατά 40% τον αριθμό των πρακτόρων της που διατίθεται στην προστασία του Αμερικανού προέδρου και της οικογένειάς του. 

Για αυτούς τους λόγους, η Μυστική Υπηρεσία έχει ζητήσει έξτρα κονδύλι 60 εκατ. δολαρίων για την επόμενη χρονιά, για να καλύψει το κόστος προστασίας των Τραμπ, σύμφωνα με την Washington Post. 

Το ποσό θα διατεθεί για έξοδα όπως ενοικίαση χώρου στον Trump Tower, αλλά και οχημάτων γκολφ για κάθε επίσκεψη του προέδρου στο εξοχικό του στη Φλόριδα, το Μαρ-α-Λάγκο, το οποίο είναι τεράστιο και απαιτεί πάντα μεγαλύτερη αποστολή πρακτόρων και τη συνδρομή της τοπικής αστυνομίας και της ακτοφυλακής. 

Πηγή: thetoc.gr