Τα ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ - ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΝΤ: Το Ταμείο δεν μπορεί να δώσει νέο δάνειο στην Ελλάδα

Φρένο στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας βάζει ο ίδιος ο Διεθνής Οργανισμός, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με τους Financial Times κατά την δίωρη συνάντηση αργά χθες έγινε ξεκάθαρο ότι το υψηλό χρέος και το άσχημο μητρώο της Ελλάδας σε σχέση με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σημαίνει ότι το ΔΝΤ...
δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν και αξιωματούχοι του Ταμείου θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στην Αθήνα το Ταμείο δεν θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει σε νέο Πρόγραμμα για μήνες ίσως ακόμη και με το νέο έτος.

Αυτή η καθυστέρηση θα είχε σημαντικές συνέπειες ειδικά στη Γερμανία όπου αξιωματούχοι έχουν πει ότι δεν θα περάσει από τη Μπούντεσταγκ το νέο πακέτο βοήθειας των 86 δισ. ευρώ χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την τετρασέλιδη απόρρητη περίληψη των όσων έγιναν χθες που έφτασε τα χέρια των Financial Times οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για να διασφαλίσουν ότι το νέο Πρόγραμμα είναι σύμφωνο με αυτό που θέλει το Ταμείο. Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το « Το Ταμείο θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στη δεύτερη φάση αφού πρώτα η Ελλάδα έχει συμφωνήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και το κυριότερο αφού οι δανειστές της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει στην απομείωση του χρέους. Ο όρος αυτός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα δεδομένου ότι το Βερολίνο και άλλες κυβερνήσεις δεν δέχονται να ξεχάσουν ένα μέρος τους χρέους της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το έγγραφο ο αντιπρόσωπος της Γερμανίας στο Συμβούλιο είπε ότι το Βερολίνο θα ήθελε να υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση, καθώς τώρα όπως όλα δείχνουν θα αναγκαστεί να περάσει το Πρόγραμμα χωρίς να έχει διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ένα άλλο θέμα που προβληματίζει το ΔΝΤ ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου είναι η ανταρσία με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Αλέξης Τσίπρας από το ίδιο του το κόμμα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πολλά μέλη του Συμβουλίου του ΔΝΤ που δεν είναι από την Ευρώπη – από την Ασία, την Βραζιλία και τον Καναδά – προειδοποίησαν για την ανάγκη να προστατευθεί η φήμη του Ταμείου, ανησυχίες τις οποίες αναγνώρισε η Κριστίν Λαγκάρντ
Ακόμη σύμφωνα με το έγγραφο η Ελλάδα δεν πληροί δύο από τις τέσσερις απαιτήσεις που επιτρέπουν να εγκρίνει βοήθεια μεγαλύτερη από ό,τι προβλέπεται.

Σύμφωνα με αυτά ο λήπτης της βοήθειας πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι έχει τη θεσμική και πολιτική ικανότητα να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το δημόσιο χρέος να είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Το συμπέρασμα ήταν ότι η Αθήνα δεν πληροί τα κριτήρια και ότι δεν ήταν σίγουρο ότι η Αθήνα θα μπορούσε να τα καταφέρει να το πράξει μέχρι το φθινόπωρο.

«Η Ελλάδα θέλει να αποφασίσει για τις μεταρρυθμίσεις το φθινόπωρο και οι Ευρωπαίοι θέλουν να πιάσουν το θέμα της μείωσης του χρέους μετά την πρώτη έκθεση και αφού θα έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. «Οι διαφορές ανάμεσα στο σκεπτικό του ΔΝΤ και το θέμα του χρέους είναι πολύ μεγάλες».

crashonline.gr